LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Óvoda, iskola

Téma: Integrált iskola... de hová írassam be?

Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31556

 • Anita31BP
 • Anita31BP profilkép
Kisfiam 6 éves Asperger-szindrómás. 2015-ben kezdi majd az iskolát, nagyon sok intézményt felhívtam már, volt, ahol már személyesen is érdeklődtem. Budapesten lakunk, jövőre lesz aktuális a költözésünk is. Mi a véleményetek az önkormányzati iskolákról, amelyek fogadnak autizmus spektrum zavarral küzdő gyermeket? Foglalkoznak velük egyáltalán? Szem előtt tartják, hogy sajátos nevelési igényű? Tudtok ajánlani jó iskolát? Kb. május-június hónap környékén vennénk panel lakást, de nagyon nem mindegy, hogy hol. Nyilván oda szeretnénk költözni, ahol a suli is közel van. Az Alapítványi iskolák jobban érdekelnek, szívesen várok tapasztalatokat. Csak Budapesten lévő iskola jöhet szóba, a munkahelyem is itt van, és nincs segítségem, aki hozná-vinné majd a fiamat. Előre is köszönöm a válaszokat.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31559

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Önkormányzati már nincs. Állami fenntartásúak az iskolák most. Nálunk a körzetben vannak integráló iskolák, semmi segítséget nem adnak, max. asszisztens van, bár még nem hallottam olyat, hogy maguktól betették volna auti mellé. "A tanítóink a szívükkel tanítanak" hangzott el többször. Tehát semmit nem értenek az autikhoz.
Van olyan hely, ahol van gyp. asszisztens a gyerek mellett, igaz, nem sokról hallottam. Itt a kerületben nagyon gyorsan betöltik a helyeket, főleg olyanokkal, akik előkészítőre is járnak. Ja és mikor felhívtam az egyiket, akkor közölte a titkárnő már előre, hogy a gyerekek itt nem szokták bírni sokáig, mert nem bírják a létszámot.
Az alapítványi iskolákról van kint cikk, azt érdemes elolvasni. Az alapítványira vonatkozó kérdéseidet inkább az Iskolakezdés topicban tedd fel, ott látni fogják azok, akik írtak a topicba. (De előbb olvasd el legalább egy részét, valószínűleg választ kapsz a kérdésedre.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31600

 • labolen
 • labolen profilkép
 • Nem elérhető
 • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Ha találsz olyan állami integráló iskolát, amelyik felvesz autit, akkor az már egy csoda magában is. :( Legalábbis felénk kevés van ebből. (3. kerület mellett lakom). Vagy felveszik, de úgy, ahogy Szanya is mondta.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31615

 • Anita31BP
 • Anita31BP profilkép
:dry: Nekem az a fontos, hogy jó helyre kerüljön. Önkormányzati kilőve, igazából a Bárczy Géza iskola érdekelt volna a III. kerületben. Telefonon elég normálisnak tűntek, jelenleg is van Aspergeres gyerek, aki oda jár. Az autista és az aspergeres gyerek szerintem teljesen különböző, ha egy barátom autista kisfiának a viselkedését összevetem az én Aspi fiaméval, ég és föld a különbség közöttük. Minden gyermeknél másképp nyilvánul meg persze... köszi a választ, még nézelődök majd.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31616

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Nem önkormányzati, hanem állami. Ha reklamálnál, hogy nincs megfelelő iskola, akkor nem mindegy, hogy az önkormányzatnak küldöd a levelet, vagy a fenntartónak, tehát a KLIK-nek. Reklamálni lehet és érdemes.

"Az autista és az aspergeres gyerek szerintem teljesen különböző"
Huh. Az AS az autizmus spektrum része. A DSM-V óta alkódja. Egy magasan funkcionáló auti adott esetben lehet sokkal kevésbé problémás, mint egy aspi.

Az egyik 3. kerületi iskoláról volt szó valamelyik topicban, gondolom vagy az Iskolakezdésben vagy az Integráció vagy szegregációban.
Vannak azért jó példák is, csak iszonyatosan kevés.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31620

 • labolen
 • labolen profilkép
 • Nem elérhető
 • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Az autista aspergeres állítás szerintem sem igaz, tök mindegy, milyen kódot kap a gyerek, az a lényeg, hogy a spektrumon hol van. Az én fiam aspergeres, mégis szegregáltban van, mert olyan kis izgága és harsány. És ismerek olyan autista diagnózissal rendelkező gyereket, aki fényévekkel előzi az én fiamat mindenben. Szóval ez felesleges megkülönböztetés szerintem.

A kérdéses suliból ismerek pedagógust. Mesélt az integrációjukról, és mondta, hogy pedagógustól függ. Van olyan osztály, ahol jól működik és van, ahol nem. De ez minden sulira igaz lesz, amit kinézel magadnak. Azt viszont elmondom, hogy a fiam osztályából két nagyon enyhe auti fiút nem vettek át ebbe a suliba, pedig ott laknak a lakótelepen. És mikor én hívtam őket, eleve mondták, hogy nem veszik fel a fiamat, pedig akkor még csak integrációban gondolkodtam. Szóval nincs garancia, hogy mert integráló egy suli, és ott laksz, akkor felveszik a gyereket. A két említett fiú egy távolabbi suliba került be, de hatalmas harcok árán. :(
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31622

 • Anita31BP
 • Anita31BP profilkép
"Huh. Az AS az autizmus spektrum része. A DSM-V óta alkódja." - Köszönöm szépen. A Károli Gáspár Református Egyetemen végeztem, gyógypedagógus végzettségem van. :) Tudom, mi az autizmus. Így van, különbözőek a gyerekek. A barátom gyermeke 9 éves, összesen négy alkalommal tett kárt önmagában, az édesanyjának is nekimegy időnként. Ordít néha ok nélkül és ha olyanja van, szétveri a berendezést. Aztán órákig dűlöngél magában a sarokban és nyöszörög. Olyankor még hozzá szólni sem szabad, azt mondják a szülei és én is jobbnak láttam, ha hagyjuk lehiggadni. Nem hinném, hogy az Asperger szindróma, amely valóban szintén az autizmus "része", bármilyen összefüggéssel járna a fent leírt viselkedésformákkal. Tapasztalatból mondom. A sajátomén kívül láttam már Aspergeres gyermeket, pl. echoláltak, lábujjhegyen jártak, vagy épp repkedő kézmozgásokat végeztek örömükben. Valamiben mindegyikük kimagasló volt, pl. rajzolás terén. Sőt, ismerek egy Aspergeres lányt, 29 évesen 6 nyelven beszél és jelenleg másodikos kisiskolásokat tanít Hollandiában. Az autizmus egy ú.n. gyűjtőfogalom. Mégis van különbség a Kanner-féle autizmus és például az Asperger szindróma között. Nem véletlenül vannak megkülönböztetve.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31623

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Hát... hogy is mondjam, hogy ne legyen barátságtalan? Hm.
Szóval... az látszik, hogy nem autiszakon sikerült végezni. Tényleg ne haragudj, de azért ilyen végzettséggel illene elmenni továbbképzésre, főleg, ha személyesen is vagy érintve...
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31629

 • Lucy
 • Lucy profilkép
 • Nem elérhető
Anita31BP,

tényleg frissítened kell az ismereteidet, már bocs.
Szerintem ha pervazív zavar, ha gyermekkori autizmus, ha Asperger szindróma, egy spektrum. Itt nincsenek alá-fölé rendeltségi viszonyok, a különbözőségek pedig nem a kódokból adódnak!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31634

 • labolen
 • labolen profilkép
 • Nem elérhető
 • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Pont ezt mondtam, hogy az a lényeg, hol van a spektrumon. Abban egyetértesz a szakirodalommal, hogy az apserger szindróma az autizmus spektrumzavar egyik ága, ez szuper. Most akkor azt is képzeld el, hogy van, hogy olyan gyerek kap gyermekkori autizmus diagnózist, illetve kódot, aki később sokkal fejlettebb lesz minden téren, mint az, aki asperger diagnózist kap. Vagy hogy olyan gyerek is kap asperger diagnózist, aki nem is beszélt három éves koráig. Vagy hogy olyan gyerek kap pervazív zavart, aki 5 éves koráig nem beszélt. A szakemberek össze-vissza adták a kódokat, és most ezt szüntették meg azzal, hogy nincsenek kódok, csak ASD és kész. És komolyan mondom, hogy sok ilyen van, hogy utólag csodálkozunk, hogy ki miért milyen kódot kapott.
És ne feledd, ha láttál egy autistát, akkor egy autistát láttál. Nem helyénvaló, hogy az általad látott auti gyerek viselkedéséből vonsz le következtetéseket a nagy többségre. (Spec az én apsergreres fiam simán harapja magát, ha ideges, mert letiltottam arról, hogy másokat harapjon.) Mint gyógypedagógus és érintett szülő, ne ess abba a hibába, amibe laikusok szoktak, hogy minden téren általánosítanak az autizmusban.
De kezdünk elmenni a topic eredeti témájától. Javaslom zárjuk le a témát itt ezzel és olvasd át a vonatkozó iskolás topicocat és cikkeket. ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31643

 • Daniel
 • Daniel profilkép
 • Nem elérhető
 • Denibaba
Az én véleményem az hogy mindenkinek nagyon nehéz beismerni ha nem ért valamihez vagy nem tud jobban dolgokat mint mindenki más.
Én az autizmushoz nem értek se az asperger szindrómához és nem hiszem hogy ha valakinek bármilyen iskolai végzettsége van akkor attól ő mindent mindenkinél jobban tud, ez csak egy rossz beidegződés Magyarországon hogy a papír a papír az számít, hát éppen hogy nem a papír számít hanem a tudás számít amit az ember megszerzett iskolában vagy az életben teljesen mindegy.

Bizonyíték: :D

Voltam egyszer egy Nemzetközi Sajt és Túró Fesztiválon ( soha életemben nem jártam ez irányú iskolába, egyszerűen csak magamba a kis konyhába elkezdtem füstölt sajtokat gyártani.
Na mármost beestem erre a fesztiválra ahol profibbnál profibb vállalkozók sajtmesterek meg mindenféle sajtgyártó cégek fölsorakoztak. Én meg a kis asztalkámmal meg a saját kis konyhában készül sajtjaimmal.
Reggel 9-től fél kettőig elfogyott 120 kg sajt.

Másnap az eredményhirdetésen több mint 150 féle sajtból az enyém lett az ezüstérmes :D Itt : tapsvihar..... Köszönöm :D

Tanulság:

Itt mindenki maga szűrje le....
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31644

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Gabi!!!

:laugh: :laugh: :laugh: Ez nagyon jó volt. :laugh: És gratula! :cheer:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31645

 • Daniel
 • Daniel profilkép
 • Nem elérhető
 • Denibaba
:woohoo: Szanya majdnem fölébredt a Deni ahogy tapsoltatok otthon........halkabban na :silly:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31646

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Jaj, bocsi. :laugh: :laugh: :laugh:
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31651

 • sünöcske
 • sünöcske profilkép
 • Nem elérhető
 • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Mivel lezárult a vita est, erre nem reagálnék, pedig böki a csőröm a Kanner.

Daniel: milyen típusú sajtokban utazol? Mi nagy sajtzabáló nemzetséghez tartozunk. ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31652

 • Daniel
 • Daniel profilkép
 • Nem elérhető
 • Denibaba
Sünöcske

Tehénsajtot szoktam csinálni de mostanában nem érek rá ha kiderül mi van a Denibabával akkor melót kell keresnem Bécsben és beszoktatni a bölcsibe de ha lesz időm akkor biztos csinálok. A sajt egyébként nem érlelt hanem friss puha néha kenhető és füstölt ja és kampón lóg mivel ramofix hálóba teszem és úgy füstölöm :D Ha találok róla képet a gépen majd teszek föl.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31653

 • tomger
 • tomger profilkép
 • Nem elérhető
 • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Anita, nem csak a tudatlanságoddal, hanem az empátiáddal is komoly gondok vannak, ezért ...én hozzá is fűzök.

Fiam is autizmus diagnózist kapott, még 3 sem volt mikor megkapta. Sajnos pont az ilyen "szakemberek" miatt gondolkodom el azon, hogy de jó lenne ha egyszer levetethetném a gyerekről. Talán sikerülne, talán nem. Elég szomorú, hogy ezen kell gondolkodnom.
Nem örjöng és nem bánt senkit, egy tündér a gyerek..
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31694

 • marcoverde
 • marcoverde profilkép
 • Nem elérhető
Erre a "vitára" reagálva:

Ne haragudjatok, de nem hinném, hogy túl elegáns, hogy egy új fórumtagnak így, testületileg nekimentetek, csak azért, mert az autizmusról való tudása nem egészen up-to-date..
Milyen sértőt írt, ami miatt kiérdemelte ,hogy ilyen személyeskedő, barátságtalan válaszokat kapjon?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31695

 • Szanya1
 • Szanya1 profilkép
 • Nem elérhető
 • admin
Marcoverde, ne mondd már, hogy a 31622-es rendben van. Halálra sértett itt nem egy embert.
Nem baj, ha valaki tájékozatlan, ha közben nem ül a magas lovon.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Integrált iskola... de hová írassam be? 9 éve 7 hónapja #31697

 • sünöcske
 • sünöcske profilkép
 • Nem elérhető
 • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Daniel: Lehet, hogy házi sajtban kéne utaznod, az Bécsben is esznek! ;)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.050 másodperc