LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A vesztibuláris (egyensúly) rendszer központja a belső fülben található. Ennek segítségével érzékeljük a testünk térbeli helyzetét, lassulást-gyorsulást, vagy, hogy állunk, vagy fekszünk.
Mint a többi érzékelésnél az autizmus esetén, itt is előfordulhat alul, vagy túlműködés. Alulműködés esetén az illető keresni fogja az ingereket, sokat pörög maga körül, vagy ugrál egy helyben. Ilyen esetben szoktuk látni, hogy előre hátra dülöngél a gyermek vagy felnőtt. Túlműködés esetén pedig félhet bizonyos nagymozgásoktól, kerüli azokat, pl nem szeret csúszdázni, vagy hintázni.
Az autizmusban jellemző idegrendszeri éretlenség fejleszthető az érzékelési rendszerek ingerlésével. A vesztibuláris rendszer fejlesztése pedig maga után húzza a többi rendszer fejlődését is. Erre mondja a gyógypedagógus: nem jó, hogy pörög maga körül, mert azt jelzi, hogy éretlen az idegrendszere. Pedig jó, hogy pörög, mert ezzel fejleszti is azt.

A vesztibuláris rendszer zavaraival kapcsolatos szülői tapasztalatok elolvasásához kattints a cikk címére vagy a Bővebben gombra!

Labolen: Szeret pörögni maga körül. Ha kifejezetten fékevesztett jó kedve van, akkor szinte dobálja magát. Nagyon szeret ugrálni.

Makilla: Képes volt akár 30 percet is pörögni, néha elesett közben, de nem zavarta.  Ültő helyében leesett a wc-ről. Fejjel lefelé nézi a tévét ( fordítva fekszik a kanapén és lelógatja a fejét). Előfordult, hogy teljes testével jobbra balra hintáztatja magát az ágyon ( fekvő helyzetben) fejét jobbra balra ingatja.

Champ: Hintázik a székkel, általában örömében ugrál. Egyensúlyát ilyenkor nem veszíti el. Szerintem neki ez neki vizuális ingerkeresés is. Pörgés sosem volt jellemző. Trambulinon kifulladásig képes ugrálni.

Szanya: Mikor kicsi korában elkezdtük a TSMT-t és a fejlesztő megpörgette, akkor úgy megijedt, hogy percekig sírt. Nem szeretett csúszdázni és hintázni. Később már némi gyakorlás után a csúszdázást nagyon megszerette, de a hintázás sosem lett a kedvence. A sima hintát egyáltalán nem szereti, a fészekhintával (amit pörgetni is lehet) már kibékült. Nagyon magas vagy meredek csúszdáról még most sem hajlandó lecsúszni. Mikor jókedve van, akkor ugrándozik. A nagy trambulinon csak szalad körbe, vagy ugrál át egyikről a másikra (játszóházban).

 

Őszi Tamásné gyógypedagógus cikke a szenzoros zavarokról:Szenzoros problémák és autizmus spektrumzavarok

A témához kapcsolódó fórumtopic itt található.

 

A cikk részben vagy egészben történő átvétele nem engedélyezett. Autizmus témájú cikk iránti igényét kérjük, e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. jelezze.