LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A kezdet: múlt nyáron kaptunk egy levelet a helyi önkormányzattól, tele zavaros jogszabályi hivatkozásokkal, hogy 2013. 01.01-től már nem vagyunk jogosultak gépjárműadó kedvezményre, ha szakorvosi diagnózis vagy 6 pontos háziorvosi igazolás alapján kaptuk meg, kizárólag a rehabilitációs bizottság szakvéleményét fogadhatják el. Kérdésünkre, hogy hol indítsuk az ügyet, a helyileg illetékes okmányirodába irányítottak minket. Így indult az "ügy":

1. A férjem tavaly, 08.31-én ment be a gyerkőc összes orvosi papírjával. Itt lemásoltak mindent és ki kellett tölteni egy kérvényt (a gyermek és gondviselők személyes adatai voltak rajta, valamint kérdésként, hogy mihez kérjük a mozgáskorlátozottság megállapítását: adó kedvezményhez vagy parkoló igazolványhoz. A férjem mindkettőt bejelölte, hogy egy szakvélemény mindkét ügyintézéshez megfelelő legyen majd) A nyomtatvány úgy tűnt, mintha ott dobták volna össze, nem egy jogszabály melléklete.
2. Elmondták, hogy a kérvényt és a becsatolt 11 db mellékletet elküldik az I. fokú, megyei rehabilitációs bizottságnak. Ügyintézési határidő 60 nap.
3. Novemberben megkaptuk az OI. elutasító határozatát, melyet az I. fokú rehab. bizottság szakvéleménye alapján hoztak meg. Leírták, hogy ők csak a tényleges, fizikai mozgáskorlátozottságot vizsgálják, nekünk az nincs, így szerintük semmi kedvezmény nem jár. Fellebb. határidő 15 nap, díja 5.000 Ft, a megyei kormányhivatalnak kell címezni, és a helyi okmányirodában leadni.
4. Decemberben beadtuk a fellebbezést. Még egyszer lemásoltam az orvosi papírokat, sorkiemelővel kihúztam a BNO kódot, az "autizmus" szót és az N1 kódot (a mai napig sem tudom mit jelent, de a jogszabályok szerint a kedvezmények csak ilyen kód esetén járnak). Leírtam, hogy én úgy olvasom ki a jogszabályból, hogy járnak a kedvezmények, ezért kérem a gyermek neurológiai vizsgálatát is.
5. Január végén értesítést kaptunk a kormányhivataltól, hogy a fellebbezést befogadták, a II. fokú orvosi vizsgálat a regionális rehab bizottságnál lesz, majd küldenek "behívót".Ekkor a kormányhivatal ügyintézője elmondta, hogy nem nagyon kell izgulnunk, mert jól értelmeztük a jogszabályt, minden járna, de az első fok alapból elutasít mindenkit. A behívó meg is érkezett, február közepén voltunk II. fokú vizsgálaton.
6. Itt a doktornő nem is értette, hogy mit keresünk ott, ők nem foglalkoznak hozzánk hasonló esetekkel, hiszen egyértelmű a jogszabály. Leírta a szakvéleménybe, hogy meg sem vizsgálja mozgáskorlátozottság szempontjából a gyereket, mert az egy szem A4-es papír, a diagnózis alapján jár a parkoló kártya és adó kedvezmény is.
7. Múlt hét közepén hívták Apát az okmányirodából, hogy a kormányhivatal értesítette őket arról, hogy a II. fokú orvosi nekünk kedvez, így meg kell változtatni az elutasító döntésüket. A hivatalos papírokat pénteken vettük át.
Az indoklásban az alábbi jogszabályokra hivatkoznak: a 102/2011 (VI.29) korm. rend 2. § b. pontja szerint (többek között) az akadályozott közlekedő képességében, aki a 14/2000 (VIII.9) korm.rend. 1.§ (4) szerint autista. A diagnózis következtében kisfiam a 218/2003 (XII.11) korm. rend. 2.§ b. értelmében jogosult parkolási igazolványra. Nálunk az önkormányzatnál ez elég az adókedvezményhez is.

"Röviden" ennyi! Tartok tőle, hogy ahány település, okmányiroda, annyi megoldása, kimenetele lehet egy ilyen kérvénynek.