LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Támogató csoport
A támogató csoport vezetője Dr. Kiss Balázs, pszichoterapeuta.

A pályázat keretein belül induló csoport formája nem meghatározott, ami a jelentkezők sajátos helyzetéből adódik. Minden olyan szülőt várunk, aki sérült gyermeket nevel, beleértve azokat a szülőket (nagyszülőket), akiknek problémájuk, nehézségeik vannak a helyzettel, és azokat is, akik a pozitív oldalát is tudják már látni a sérült gyermekkel való életnek.

Hetente egy alkalmat (2x45 perc, egy kb. 10-15 perces szünettel) tervezünk 5-10 fő részvételével. Jelen támogatás keretein belül összesen 20 alkalom áll rendelkezésünkre.

Kommunikációs csoport

Előreláthatóan január végétől indul, hetente egyszer, kedd délelőttönként 9:00-10:30 a SZ.Í.V. Oktató és Fejlesztő Központban (1113 Bp. Harcos utca 9.). Összesen 20 alkalomra van lehetőségünk, ez tehát azt jelenti, hogy januártól  áprilisig heti rendszerességgel zajlanak az összejövetelek.  

Kb. 8 szülő számára tudjuk biztosítani a részvételt, jelentkezési sorrendben fognak betöltődni a helyek. Olyan szülőket várunk tehát, akik előreláthatólag tudják vállalni a heti rendszerességgel való megjelenést (természetesen előfordulhat, hogy bármi miatt egyszer-egyszer kimarad egy alkalom, de akkor van értelme egy ilyen tréningprogramban való részvételnek, ha az ember rendszeresen ott van, hiszen egymásra épülnek az elhangzottak). 

A csoportvezető Oláh Ibolya lesz, aki gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus, szakirányú végzettsége van az „autizmussal élők szociális és kommunikációs képességeinek fejlesztése” terén. 

Olyan szülőket várunk, akik kommunikációs és/vagy társas kapcsolati nehézséggel küzdő gyermeket nevelnek (pl. : zárkózott-szorongó, autisztikus, beszélő autista, Asperger szindrómás gyermek). 

A csoport célja megsegíteni, a szülők és gyermekeik hatékonyabb kommunikációját. A szülőcsoport során elősegítjük a szülő-gyermek kapcsolat alakulását, hogy biztonságban, hatékonynak és értékesnek érezzék magukat és reményeiket megtarthassák, rugalmasak maradjanak. Kiemelt szerepet kapnak azok a módszerek, melyek a szülőket segítik: a kommunikáció fejlesztése, a nevelési nehézségek kezelése, viselkedéses határok és szabályok alakítása, közösségi beilleszkedés elősegítése.

Fontosnak tartjuk az életkorhoz és probléma specifikus ismeretek bővítését, pl.: kommunikációs és szociális alkalmazkodásbeli nehezítő körülmények, speciális  viselkedéses problémák. Szülőtréning része a szülők pszichés teherbíró képességének javítása, stresszkezelési módszerek tanítása elsajátítása. 

A jelentkezés menete a következő: e-mailen kérjük a jelentkezést a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Egy kérdőív kitöltése után az érdeklődők a csoportvezetővel való előzetes konzultáción vesznek részt. Ennek célja, hogy kicsit részletesebb képet kapjanak egymásról: a csoportvezető a gyerkőcről, a vele való nehézségek természetéről, valamint arról, hogy a szülő miben vár segítséget. A szülő pedig arról tájékozódhatna, hogy, hogy miben tud segíteni a csoporton való részvétel, ez egyezik-e azzal, amivel kapcsolatban  segítségre van szüksége.

 

Mindkét csoport a Suttogó Lovasterápiás Egyesület szervezésében fog működni egy pályázati programnak köszönhetően (FSZK11222/50).