LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A hallószerv, mint a humán fejlődés motorja
Előadás szakembereknek / szülőknek
 
Előadók: 
Jozef Vervoort 
az Atlantis Intézet igazgatója, a Mozart Brain Lab vezetője (Sint Truiden, Belgium) 
Astrid Vervoort
 
Időpont: 2014.11.22. 
10-12 óra: szülőknek
14-16 óra: szakembereknek
 
Helyszín: Vendel Konferenciaház
1096 Budapest, Vendel u. 11.
 
Az előadások tartalmából:
  • Alfred Tomatis professzor hallással kapcsolatos kutatásai, eredményei
  • Hallásterápia a fejlődési, tanulási, és viselkedési problémás gyermekeknél, beszédzavar esetén
  • A centrális hallásészlelés / -feldolgozás zavara a koncentrációs, orientációs problémák, észlelési, érzékelési zavarok, hiperaktivitás (ADHD) esetén
  • Sokoldalú terápiás lehetőség felnőtteknél: agyvérzést követően, fülzúgás esetén illetve depresszió, burnout kezelésére
Jozef Vervoort oxigénhiányos állapotban született gyermekének kezelése kapcsán talált rá Dr. Alfred Tomatisra, akinek elkötelezett tanítványa lett. Saját maga 30 évet foglalkozott a Tomatis módszer kutatásával, továbbfejlesztésével.
Előadásából megtudhatjuk, hogy pontosan mit hallgat egy Tomatis páciens, hogy működik egy Tomatis készülék és miért fontos része a Tomatis terápiának az anyai hang (Mutterstimme). Fény derül arra is, hogy pszichológiai információkat illetve kognitív aspektusokat egy audiogramból is megismerhetünk. Az előadáson ismertetésre kerül, hogy miben különbözik a klasszikus Tomatis hallásterápia a Magyarországon gyakorlatban lévő hallásterápiáktól. További információ (angol nyelven) az Atlantis Intézetről: http://www.atlantis-vzw.com/home-en.html.
Az előadás nyelve német, melyet tolmács fordít magyarra.
 
A jelentkezés módja: 
Kérjük, részvételi szándékát mielőbb jelezze az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. 
Részvételi díj: 8.000.-Ft / fő
 
Fizetési információk:
A regisztráció a díj átutalása után válik véglegessé. Kérjük a díjat legkésőbb 2014. november 3-ig átutalni a KapCsoda Alapítvány 11714051-20003452 számú bankszámlájára. FONTOS! A befizetéskor a közleménybe kérjük, írja be NEVÉT, és azt, hogy Tomatis előadás.
 
Rövid összefoglaló a Tomatis terápiáról, a belga Atlantis Intézetről és annak szakmai vezetőjéről Jozef  Vervoort-ról
 
Második gyermeke 1967-ben született oxigénhiányos állapotban. Minden lehetséges úton, intenzíven kereste a segítséget: orvosról-orvosra, terapeutáról-terapeutára, metódusról-metódusra járt.  5 éves volt már a gyermek, amikor Párizsba ment, hogy személyesen találkozhasson Dr. Alfred Tomatis fül-orr-gégész szakorvossal, akiről ismert volt, hogy az általa kifejlesztett hallásterápia a fejlődésben akadályozott gyermekeken nagy eredménnyel segít.  1972 karácsonyát követő két hét hallásterápia után soha sem látott fejlődést tapasztalt, így visszatért 1973 tavaszán. Ekkor is napi 2x2 óra hallásterápián vett részt a gyermek, a család egyre látványosabb fejlődést látott, Jozef Vervoort pedig egyre jobban érdeklődött a Tomatis metódus iránt, Tomatis doktor leglelkesebb tanítványává vált. 1974-ben Belgiumban már több fejlődési zavarral küzdő gyermeknél alkalmazta frissen szerzett tudását. 1981-ben megalapította az Atlantis Intézetet (nonprofit egyesület). 1983-ban 50 gyermek részesült rendszeresen a terápiában, de az érdeklődés egyre csak nőtt, köszönhetően a módszer kiugró eredményét tudósító híradásoknak. Az ezt követő években már német családok is jelentkeztek diagnosztikára / terápiára.  Az 1990-ben Kölnben megrendezett konferencia után 7000-re nőtt a kezelt gyermekek és felnőttek száma. Gyermekére visszatérve: csodálatos utat járt be, beszéde beindult, nagy- és finommotoros zavarai rendeződtek, figyelmi-orientációs problémai visszafejlődtek. Ma három nyelvet beszél, vállalkozást vezet, boldog felnőtt ember sok-sok baráttal. Jozef Vervoort harmincéves munkásságának eredményeit több nemzetközi cikk és könyv ismerteti. Halála előtt Tomatis professzor őt nevezte meg szellemi örökösének, leghitelesebb és legtudatosabb szakmai utódjának.  Az ő vezetése alatt zajlik a Tomatis terapeuta képzés Belgiumban (Sint Truiden) a Mozart Brain Lab Intézetben. Rómában a Tinnitus konferencia legelismertebb előadója volt 2014-ben. Legnagyobb támasza munkájában lánya, Astrid Vervoort.
 
Tomatis professzorról 
Alfred Angelo August Anton Tomatis 1920. január 20-án született Nizzában. Párizsban az egyetemi klinikán fül-orr-gégészként kezdte munkásságát, az évek során a beszéd- és hallászavarok területén specializálódott. Professzori titulusát a pszicho-lingvisztika területén szerezte. Igazgatója volt az audio-pszicho-fonológiai kutatócentrumnak Párizsban.  Számtalan tudományos munka, kutatás, publikáció és könyv született aktív munkássága során. Foglalkozott a tanulási problémák audiológiai aspektusával, beszédzavarokkal (artikulációs problémákkal, beszédritmus zavaraival, grammatikai zavarokkal, dadogással, kommunikációs problémákkal, mutizmussal), hangképzési zavarokkal, a lateralizációs nehézségekkel, viselkedési problémákkal, figyelmi és orientációs zavarokkal és az idegen nyelv elsajátításának problémaival.
 
A terápiáról 
A gyermekek naponta kilenc kezelést kapnak, három felbontásban (3 x 1,5 óra, egy egység 30 perc, azaz 3 x 3 egység), másfél óránként 90 perces szünettel. A kezelés zenével kezdődik, minden megkezdett újabb 30 percnél magasabban filtrált zenével.  A bevezető rész 8000 Hz-nél ér véget, így készítik fel a hallószervet / a központi idegrendszert a magasabb frekvenciákra. Még az első napon rögzítésre kerül az anyai hang (az édesanya felolvas egy szöveget, amelyet a hallási evolúcióval különböző mértékben filtrálnak). 36 egység terápia után (kb. 4 napon) egy kontroll audiogram készül, amelynek kiértékelésére még a teszt napján sor kerül. A legelső hallásterápia 12 napos, az azt követő ismétlő terápiák 5 naposak. Ajánlott 6-8 hetente az ismétlés időzítése. Az audiogram felvételénél nem megbízhatóan, illetve nem együttműködő gyermekek a klinikai tünettan szerint (illetve a vezértünetek alapján) tervezett kezelést kapnak. A diagnosztikában Jozef Vervoort rendelkezésére áll a brain mapping agyi topográfia (EEG diagnosztika), ami egy fájdalommentes elektrofiziológiai felmérés a központi idegrendszer állapotáról. Az Atlantis Intézetben a legkorszerűbb szoftverrel ellátott brain mapping felmérés zajlik. A hallásterápia dinamikus, azaz folyamatos kontroll alatt újraíródik. Kortól függetlenül mindenki számára elérhető a terápia, kórelőzménytől függően individualizált programmal.
Az Atlantis Intézet weboldala: http://www.atlantis-vzw.com/
Tomatis terapeuta képzés, Mozart Brain Lab: http://www.mozart-brain-lab.com/
 
(hirdetés)