LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autista gyerekeknek a kommunikációs problémái miatt nehéz elmesélni az élményeiket. Még jól beszélő gyerekeknél is problémás lehet akár az aznapi eseményekről is mondani valamit. 

Ebben lehet segítségükre az élménynapló. Minden érdekes eseményről készíthetünk fényképet, amit lerajzolunk, kinyomtatunk, vagy beleragasztunk a naplóba. Alá szövegesen is leírjuk, mit ábrázol a kép, mi történt. Fontos, hogy E/1 személyben írjuk, mintha a gyermek mesélné el az adott eseményt. Egyéb érdekes, vagy az eseményre utaló dolgot is belerakhatunk, pl belépőjegy, szórólap a programról…

Vezethetjük napi szinten, vagy akár csak az érdekesebb programokról.

Nagymértékben megkönnyíti az iskola és család közti kommunikációt, ha az iskolában is használjuk az élménynaplót.  A tanár hétköznap rajzolhat pár képet a napról, írhat pár sort, a szülők pedig a hétvégi programról ragaszthatnak be képeket. 

A gyermeknek ez segítség az önálló meséléshez, élmény megosztáshoz. Megkönnyíti a kommunikációt, így sikerélményt nyújt a gyermeknek.

Az élmények alapján szabályokat is belecsempészhetünk a naplóba, illetve negatív és pozitív érzelmeket is feldolgozhatunk, ha azokat egy-egy adott eseményhez kötünk. Ezáltal szociális fejlesztésre is kiválóan alkalmas a napló.


Ha regisztrált tagunk vagy, akkor a következő cikkünkben megnézheted több gyermek naplójának-élménykönyvének mintáit. Lépj be, vagy regisztrálj!