LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Hiánypótló beruházást indíthat el a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete egy, főként az autisták életét segítő 1,2 milliárd forint összértékű pályázat egyik nyerteseként - mondta a szociális és családügyért felelős államtitkár pénteken Kaposváron az Aquapóniás foglalkoztató- és képzőközpont alapkövének elhelyezésekor.    

Soltész Miklós az ünnepségen kiemelte: a somogyi civil szervezet a 18 nyertes pályázóból egyedüliként új ellátást hoz létre, amely lehetővé teszi felnőtt autisták foglalkoztatását.   

Az államtitkár beszédében kitért arra is, hogy a kormány és a mozgáskorlátozottakat, valamint más, egyéb fogyatékossággal élőket képviselő civil szervezetek közötti együttműködés az elmúlt években szerteágazó volt. Példaként említette a mozgáskorlátozottak és más fogyatékossággal élők számára is kiterjesztett gépjárműbeszerzéséhez nyújtott támogatást, hogy közösen sikerült "rendet tenni" a mozgáskorlátozottak parkolókártyáinak ügyében. Harmincmilliárd forintból újítottak és újítanak fel épületeket, ezzel támogatva a civil szervezeteket abban, hogy megfelelő körülmények között segíthessék a fogyatékossággal élők gondozását, rehabilitációját, megkönnyítsék mindennapi életüket.   

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke elmondta: a kaposvári beruházás 48 millió forint európai uniós támogatással valósul meg. A foglalkoztató- és képzőközpontnak - túl azon, hogy autistákat foglalkoztatnak - az a különlegessége, hogy halak és növények szimbiózisából egészséges élelmiszereket tudnak előállítani, továbbá három egyetemnek is gyakorlóhelyet biztosítanak - hangsúlyozta.   

A beruházásról elmondta, hogy az egyesület két éve üresen álló telephelyén egy 100 négyzetméteres passzív, azaz csak külső energiával működő ház épül. Az építkezéssel nyolc hónap alatt végeznek, után következik a próbaüzem, majd jövő nyáron már önfenntartónak kell lennie a foglalkoztatónak - sorolta az elkövetkező időszak ütemezését az egyesület elnöke.   

"A tevékenységünk tényleges termelő, nem csak terápiás foglalkoztatás" - mondta Hegedüs Lajos. Arról is beszámolt, hogy terveik szerint az utcafronton megnyitják a boltjukat, ahol az itt termelt egészséges élelmiszereket árusítják.   

Szeretnék segíteni a megváltozott munkaképességű emberek teljes értékű beilleszkedését a társadalomba - hangsúlyozta a civil szervezet elnöke, hozzátéve: "a beilleszkedés legfontosabb eszköze a munka, ez a program erről szól".      

Juhász Tibor kormánymegbízott azt emelte ki, hogy a fogyatékossággal élőknek a munka nemcsak egzisztenciát ad, hanem "az életük értelmét". Úgy vélekedett, hogy ha ezt megkapják, akkor valóban teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak.