LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Àprilis 2. immár 15 éve az autizmussal élő embertársaink világnapja. Önmagában eredményként örülhetünk annak is, hogy 15 éve ezen a napon ráirányíthatjuk a figyelem reflektorfényét az autizmussal élő gyermekekre és felnőttekre, idén végre már a Covid-járvány okozta korlátoktól mentesen.

Számos programon vehetünk részt országszerte: Autizmus Világnap 2022

A változékony időjárás miatt programváltozások lehetségesek, figyeljétek a választott rendezvény facebook oldalát!

Az elmúlt években a pandémia jelentősen nehezítette az életünket, azonban még így is beszámolhatunk több előrelépésről az autizmusellátás területén.

A  Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia 2 új diagnosztikus osztályt alakított ki, valamint megnyitott az Autista Mintaház. A kapacitásbővülés eredményeként várhatóan csökkennek a várólisták.

A továbbképzésekkel foglalkozó alapítványok és egyesületek több pedagógusoknak szóló képzést is indítottak (Pl. Autizmus Alapítvány, Budapesti Korai Fejlesztő, Symbo Alapítvány), ennek várhatóan az óvodákban és iskolákban láthatjuk az eredményét.

Az integráló óvodák és iskolák közül sok felvette az alapító okiratába az autista gyermekek ellátását. Továbbra is változó színvonalú az intézmények által biztosított segítség, de a korábban említett pedagógusoknak szóló képzések ezen javíthatnak.

A felnőttek lakhatása, foglalkoztatása tekintetében sok érdemi fejlődésről nem tudok beszámolni. Az ellátási formák átalakulása lassú, kevés a támogatott lakhatást biztosító lehetőség, a védett munkahelyek és foglalkoztatók száma is csekély. Jó megoldásokra is van nem egy példa, többek között a Salva Vita Alapítvány , Kézenfogva Alapítvány, Patrónus Ház tevékenysége lehet útmutató azok számára, akik ezzel a területtel szeretnének kiemelten foglalkozni a jövőben.

Az egészségügy területét nézve a gyermekek ellátásában van némi javulás. A Heim Pál Gyermekkórházban az autista gyermekek részére létesített külön részleg egy követendő példa lehet más kórházaknak, a Bethesda Kórház pedig informatív, a gyermekek és szülők megnyugtatását szolgáló videókkal és kiadvánnyal segíti a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátását.

Láthatjuk, hogy összességében van fejlődés az autizmusellátás terén, ebben komoly szerepe van a figyelemfelhívásnak - mint amilyen ez a világnap is - , de erre egész évben folyamatosan szükség van.

Még korántsem elegendő az az intézményi, anyagi, társadalmi támogatás, mely elfogadható körülményeket, fejlesztést, oktatást, speciális egészségügyi ellátást tudna teremteni autizmussal élő hozzátartozóinknak.

Idén már személyesen is részt tudunk venni az erre a területre figyelmet irányító rendezvényeken, melyeken mindnyájunk jelenlétének jelentősége van.

Ezért kérjük, aki teheti, figyelje a sajtóhíreket, a közösségi megmozdulásokat, és vegyen rajta részt autista szeretteink szebb, emberhez méltóbb élete érdekében.