LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A fogyatékossággal élő, valamint a velük szolidáris, őket segítő emberek tartanak együtt felvonulást és pikniket vasárnap Budapesten, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a problémákra, amelyek megnehezítik a mindennapjaikat.   
 
A kerékpáros mozgalom mintájára "RehabCritical Mass"-nek nevezett civil mozgalom - Facebook-oldala szerint - mentes minden politikai szándéktól, célja pedig az, hogy javítson a különböző fogyatékossággal élő emberek, köztük mozgássérültek, siketek és vakok életminőségén.
 
A felvonulás délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete elől indul az Erzsébet térre, ahol "ismerkedős, beszélgetős" pikniket rendeznek. A civil szervezetek bemutatót is tartanak a téren arról, mi okoz a fogyatékossággal élők számára nehézséget az életükben, és mi az, amiben érzékelhető változtatást, "egyenlő bánásmódot" szeretnének elérni.
 
A vasárnapi program ötletgazdája a mozgássérült Kiss Csaba teológus, aki egy videointerjúban élethelyzetük érzékeltetésére azt mondta: "a fogyatékkal élők esetében minden más ugyan, és mégis minden ugyanaz".   
 
A demonstrálók arra akarják felhívni a figyelmet, hogy egyre többen vannak, akik szolidárisak velük és az érdekérvényesítésben kiállnak mellettük.
 
A felvonulás az Erzsébet téren zárul, ahol egyrészt kulturális programok várják az érdeklődőket - többek között a Budapest Bár és a Republic együttes is fellép.   
 
A szervezők Facebook-oldalukon azt írják, a szolidáris magyar társadalom hangjaként hisznek abban, hogy egy ember értéke önmagában az emberben rejlik, és nem a gazdasági hasznosságában.   
 
Azok a fogyatékossággal élők, akik nem tudnak részt venni a rendezvényen, online követhetik majd a programokat itt
 
Magyarországon a fogyatékossággal élő emberek száma a 2011-es népszámlálási adatok szerint 457 ezer volt. A szervezők szerint a környezetükkel együtt mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül a fogyatékossággal élők helyzete.