LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Lezárult a Kézenfogva Alapítvány megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő program, amelyben hetvenöten vettek rész a felkészítő tréningeken, és tizenöt embert állítottak munkába - közölte az alapítvány hétfőn az MTI-vel.  
 
A szervezet közleménye szerint a Fogyatékos emberek foglalkoztatását fejlesztő inkubátorház (FEFI) és vállalkozási központ elnevezésű program átfogó célkitűzése volt, hogy verseny- és piacképessé tegye a fogyatékos emberek munkáját, és minél több ember elhelyezkedését segítse.    
 
Az inkubátorház program keretében az alapítvány 150 órás módszertani képzéseket szervezett megváltozott munkaképességű és fogyatékos embereknek, ahol elsajátíthatták a munkahelyi beilleszkedéshez szükséges ismereteket. Ezen kívül a munka- és munkaerő-közvetítéssel, valamint a szociális foglalkoztató szervezetek piaci szemléletének fejlesztésével is hozzájárult a fogyatékos emberek integrált foglalkoztatásához.    
 
A program 2012 júniusában indult, azóta 75-en vettek részt a felkészítő tréningjeiken, és 15 embert állítottak munkába, akik hat hónapig a Kézenfogva Alapítvány alkalmazásában dolgoztak nyílt piaci munkáltatónál, külső helyszíni munkavégzéssel. Közülük tizenhárom embert sikerült a fél év lejárta után is foglalkoztatni, nyolcan közülük pedig már több mint egy éve dolgoznak a nyílt munkaerőpiacon.    
 
Mateisz Martin, a program projektvezetője a közlemény szerint elmondta: több szociális foglalkoztató szervezet párhuzamos fejlesztésének koordinálása mellett rendszeresen tartottak úgynevezett érzékenyítő programokat. Ennek és a felkészítő tréningeknek köszönhetően például egy francia tulajdonú nagyáruházlánc a már alkalmazott hallássérült dolgozók mellett minden áruházában szeretne további, szájról jól olvasó, hallássérült pénztárosokat alkalmazni. Ráadásul új munkaköröket is kialakítottak, kifejezetten értelmi fogyatékos és autista emberek számára az áruvédjegy-beragasztó, valamint a lejáratiidő-kontroller munkakörökben. Az IBM ISSC Kft. pedig már a saját, munkára felkészítő képzéseit szervezi, amivel tovább növelné a fogyatékkal élő munkavállalóinak számát.    
 
A Kézenfogva Alapítvány az inkubátorház program végeztével is folytatja a fogyatékos emberek foglalkoztatásának támogatását. Az egyéni igényeknek megfelelő, fenntartható munkahelyek fejlesztésért létrejött Aktív Műhely a tervek szerint hamarosan országos szinten, egyre több szervezet bevonásával, infrastrukturális fejlesztésekkel kiegészítve működik tovább - olvasható az alapítvány közleményében.