LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

SNI: Sajátos nevelési igény

SNI-s gyermek: Sajátos nevelési igényű gyermek az, aki valamilyen támogatásra, többletszolgáltatásra szorul az oviban, vagy iskolában. (gyógypedagógiai fejlesztés, asszisztens, kisebb csoportlétszám…)
Hogyan kaphat ilyen kódot a gyerek: Csak az a gyermek lesz sni-s, akiről valamelyik szakértői bizottság kiállít egy szakértői véleményt, amiben megnevezi, hogy sni-s. Ehhez külön el kell menni a bizottság elé, kórház, pszichiáter nem ad ilyet.

SNI előnye: 
A bizottság javasol megfelelő intézményt ahová a gyermek felvehető. Ez abban az esetben előnyös, ha amúgy nincs fogadó intézmény.
A bizottság adott óraszámban, ingyenes, gyógypedagógiai fejlesztést ír elő, amit a fogadó intézménynek kötelező biztosítania.
Az sni-s gyermek 2 illetve három főnek számít a csoportban, osztályban, (fogyatékosságtól függően, autizmus 3-nak számít), ezáltal kisebb létszámú csoportban, osztályban tölti a napjait.

SNI hátránya:

Bekerül a rendszerbe, bizonyos időnkét, illetve intézmény váltáskor kötelező a bizottság előtt megjelennie.
Csak a kijelölt intézménybe mehet a gyermek, akkor is, ha ez a szülőnek mégsem megfelelő. Kivéve, ha a szülő mégis alapítványiba, vagy magán iskolába adja.
Nem integráló intézmény nem veheti fel a gyermeket, bár lehet, hogy sni kód nélkül egy enyhe aspergeres gyermeket felvenne.
Kötelező jelleggel intelligencia tesztet vesznek fel intézménykijelölés előtt, amit nem mindig szakszerűen végeznek. Ez határozza meg, hogy a gyermek haladhat-e normál tanmenettel, tanulásban akadályozott, vagy értelmileg akadályozott tanmenettel végzi majd az iskolát.
A bizottság állapítja meg, hogy egy gyermek integrálható-e, vagy sem.

Bővebben:

Információk vázlatosan a diagnózis előtti időszakra

A köznevelési törvény új fogalomhasználata az SNI-ről