Autizmus mindennapok
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Na mentem elteszem magam holnapra.
Jó éjszakát mindenkinek.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- agiviki
-
Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- tomger
-
- Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Köszönöm szépen a tapasztalatot a beszédfejlődési kérdéseimre!
Akkor türelem. Nem tudtam, hogy ezek ilyen soká jönnek, de ha majd egyszer, az is jó, remélem nem ragad itt meg. Az a baj hogy már nagyon régen volt ennyi idős a nagyobb fiam és még régebben kezdett beszélni, egyáltalán nem emlékszem ő mikor kezdett ragozni. A 2 éves videón még nem tudott. Kb most úgy beszél Gergő, mint a nagyom 2 évesen, azzal a különbséggel, hogy a nagy nem echolált ennyire sokat, ez viszont biztos, arra emlékeznék...
Mi is megyünk a héten Annához, majd őt is fárasztom a kérdéseimmel.
LABOLEN: Én is az én könyvvel bajlódom 1 napja. Gergőt nem olyan nagyon hozta lázba ez a könyv 1-2 dolognak örült csak meg. A plüsskutyája képének, amit amúgy iszonyat elnyűtt és a hétvégi szülinapi zsúr képétől. No nem a családi fotó az ebédlőasztalnál, hanem a kerti fotó, amin játszottak és a háttérben látszik a garázs! Sógorom volt oly kedves, hogy kb20X kinyitotta és becsukta a távirányítóval a garázs ajtaját Gergő kedvéért. Ez a szuper garázs látszik a háttérben :laugh:
VIKI, én is imádok laminálni, nagyon szereti a gyerek az új kártyákat.
Pár napja tanultuk a hideg-meleg jelzőket, angyon klassz volt. Kortyonként kérte felváltva a meleg és a hideg teát.
Aztán fél nappal később is hozta már de akkor valahogy lemaradt a teát. Csak azt hozta 2x is: Kérek meleg. No majd alakul még.
Nem igazán találtam ezeket pecs jelzőket szerencsésnek. A meleget egy tűz jelzi, a hideget egy jégkocka. Mondanom sem kell hogy a tábortűzre 20X is közölte hogy az a tűz. De azért kirakta szépen a kártyákat és kért. A jégkockát nem ismerte, ezért arra nem mondott semmit.
HOL van EDINA???
- Szanya1
-
- admin
Nagyon helyes a fiad!
Tomger:
Edina tanul ezerrel. Javult a helyzet a suliban!
- tomger
-
SZANYA, még azon gondolkodtam, írod hogy a betanult paneleket használja fiad, de miért ne lehetne ezt E/1-et is több, sok sok panellal betanítani. Hiszen a Kérek...-t azt helyesen használják a pecs miatt, tünt most fel épp Labolen hozzászólása miatt. A pecs biztos segít, csak győzzem kivárni, hogy történjen valami, amikor mindig valami kis pöszmösz miatt nem lépünk rendesen (pl nem tette eddig a kezembe a mondatsínt a gyerek, csak felém nyújtotta, no ez még nem volt elég rutinos) ezért még 1 hónapig kellett ugyanabban a fázisban topogni, pedig én már több igét akarom de nagyooon!!!
Szóban már olyat mond a piszkos kádat nézve és topogva fürdés előtt, hogy Anya, mosd ki. És amikor a kádat mostam közölte, Anya kikirít (takarít).
- tomger
-
- tomger
-
- tomger
-
- Szanya1
-
- admin
Pl.: mostanában folyton focizni akar. Először kérte úgy, hogy "focizni". Próbáltam tanítani (ezt még korábban PECS-el is), hogy "anya, gyere focizni". Nem és nem mondja kompletten. Akkor egyszerűsítettem és megtanítottam azt, hogy "focizzunk". Erre mit mondott? "Fociznunk" Hangsúlyosan mondtam, hogy "focizzunk" erre a továbbiakban úgy kérte, hogy "zzunk". :laugh: :laugh: Kilátástalan. Most este már jól mondta, de mi lesz holnap? Rászokott mostanában arra is, hogy nem NEM-et mond, hanem "NEMME". :laugh:
A segíts-et úgy mondja, "zsepíts". Őrjítő.
Ez a "kérek" erőltetése sem mindig jó. Ugyanis képtelen vagyok megtanítani neki az "anya gyere" formát, csak nyomja, hogy "anya kéjem, anya kéjem, anya kéjem". Viszont hibátlanul tudja mondani, ha fájdalma van, tökéletesen használ rengeteg jelzőt, számol, irányokat ismeri, ha kérem, hogy hozzon hozzám valamit, akkor végre hozza, ha kérdezem, hol van valami, megmutatja, szóval haladunk azért. (Ezeket már nem PECS-el tanulta.)
Viszont Ti szerintem sokkal jobban haladtok. A PECS mellett szerintem sokat feladatozz az Én is tudok beszélni-vel, abból mi is sokat tanultunk. Elő is veszem megint, ha már így eszembe jutott.
- tomger
-
- tomger
-
- tomger
-
Sajnos nekünk is félrecsúszott egy kérek-es szerkezet.
A WC-re kártya amit már korábban is írtam. Sajna azóta is többször mondta Kérek wc-re. Kitartóan javítom, hogy menjünk wc -re, de úgy látom ezt nagyon megjegyezte rosszul. Idő lesz mire leszoktatom. Sztem ne add fel, mondogasd csak, hogy anya gyere, amikor oda akar rángatni valahova.. Én most már egyáltalán nem fogadom el a szó nélküli rángatásait amíg nem ismétli el legalább jól, ha már nem megy magától.
A kiejtésért nem szivatom, azt látom hogy még nagyon nem megy csak nem tudom mivel segítsem meg...Próbálom eröltetni hogy nézzen rám amikor mondom, hogy lássa a szám mozgását, de ez sem sikerül sokszor.
- Curasso
-
Ez itt egy nyilvános 0-24óráig nyitva tartó panasziroda. Ügyfeleink rendelkezésére állunk
Ha valaki össze-vissza ír, nem baj. Biztos, hogy valaki kihámozza belőel a lényeget.
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Nagyon ügyes kisfiad van. A hangok összekutyulása meg nem auti sajátosság, a beszédhibás gyerkőcök is megteszik, pl anno a nagyfiam, aztán mire iskolás lett teljesen rendbejött a beszéde, sőt már egy évvel előtte is csak az R hang nem ment, de az már más probléma volt.
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Edina lányáról tud valaki valamit?
Labolen, hűű, biztos klassz már az én könyv
Szanya, lehet, hogy hülye vagyok, de még mindig a motiváció hiányát látom a fiadnál, amin tudom, hogy nem tudtok változtatni egyelőre
- kimni
-
- 9 éves az ASes fiam és 7 éves az NT fiam
Szóval, most sem tudok semmit. Csak azt, hogy valószínű az epilepszia, amit én még mindig nem tudok elképzelni... Eddig egész jól viseltem lelkileg ezt az egészet, de tegnap taccs voltam. Nagyon megijedtem valamiért és amikor az ovihoz érkeztem, láttam, hogy az ovi előtt áll egy mentő nagyságú piros furgon, a tetejét láttam csak és azt hittem, már mentőt hívtak a fiamhoz, asszem egy kisebb infarktuson estem át.
Megint táppénzen voltam tegnap, délután 3-ra értünk haza.
Az óvónővel most kizártuk a pszichés hátteret, mert megint annyi volt (mint az elsőnél), hogy leült a fiam és elfehéredett és izzadt, mint egy ló és kék lett a szája és mikor megkérdezték, hogy miért ül (már nem azt kérdezik, hogy van-e baja), akkor ugyanolyan elfúló hangon, mint eddig, közölte, hogy nagyon fáradt, nem tud felállni. Az EEG-s nő azt magyarázta, hogy egy agyi rohamtevékenység annyira ki tudja fárasztani a gyereket, hogy így elfáradhat és meg ijednek ettől. Az elmúlt 1 hétben itthon is rajtakaptam ilyenen, csak itthon ennyire nem ijed meg, de volt, hogy ült és látom,hogy néz előre és nem szólal meg (folyton beszél) és kérdezem, hgy mi van? Erre ugyanez, nem tudja, nagyon fáradt és tényleg ijesztő volt a gyerek. Ez nem az, amire gyanakodtam eleinte, hogy csak eljátssza, hogy bemenjek érte. Ráadásul azóta pár naponként kettesben megyünk valahova, most pl libegőztünk, az egész hétvége az övé volt, már nem is ölelget úgy, nem látszik rajta, hogy hűde annyira szeretne csak velem lenni, tök kiegyensúlyozottnak látszik (bár csibész).
- HáromMackó
-
- Auti kisfiam 10 éves
Hát nem hangzik túl jól.
A kersztanyám gyermekkorában nagyon-nagyon beteges volt, voltak évek, amikor még az iskolába is babakocsiban kellett eltolni és nagyfiúk cipelték fel az emeltre az iskolában, mert kímélni kellett a szívét. Most meg már nagymama és kisebb problémáktól eltekintve egészségesnek mondanám.
Nálatok is rendbejön minden, mert ti is tesztek majd ellene, ha tudjátok, hogy mi a gond. Kitartás.
- agiviki
-
- labolen
- 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
- Szanya1
-
- admin
Nagyon drukkolok, hogy mielőbb kiderüljön, hogy mi ez! Arra mit mondtak, hogy ilyenkor kék a szája? Én még nem láttam epilepsziás rohamot, de nem rémlik, hogy ilyen tünetről olvastam volna.