LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: Tévedhet-e az ADOS?

Tévedhet-e az ADOS? 6 éve 3 hónapja #44667

  • Adauti
  • Adauti profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!

Új mami vagyok itt, és kicsit össze vagyok zavarodva, ezért segítségre lenne szükségem...

A 9,5 éves kisfiam novemberben kapott ASPERGER-diagnózist (F84.50). Teamben vizsgálták: gyermekpszichiáter, auti-spec. gyógyped. és klinikai szakpszichológus.
ADI-R, ADOS és WISC-IV. tesztek voltak. Nem bent fekvős, hanem több alkalmas vizsgálat volt.

Az ADOS-nál, úgy tudom, 10 ponttól már autizmus-spektrumzavar van. Neki 14 pontja lett.

A kérdésem az, hogy vajon mennyi szubjektivitást engednek meg ezek a tesztek?
Előfordulhat-e, hogy másik diagnosztizáló teamnél esetleg más eredmény jön ki?
Magyarul: „tévedhet-e” az ADOS??

Félreértés ne essék: NINCS bajom a diagnózissal, mert magam is úgy látom, hogy „van valami” a gyerekkel (sőt, a kisöccsével is...), és minél többet olvasok a témában, ez annál egyértelműbb számomra.
Ugyanakkor, a közvetlen családi környezet, az iskola, a helyi nevtan. is azt mondja, hogy „nincs ezzel a gyerekkel semmi gond, mert milyen okos, kedves, ügyes, aranyos, tud figyelni, jól beilleszkedett stb.”. Na ja, én viszont ISMEREM...

Szóval, szerintetek tekinthetem mérvadónak a diagnózist, vagy vigyem el máshova is kivizsgáltatni a gyereket? Ha esetleg igen, hova?

Köszönöm!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tévedhet-e az ADOS? 6 éve 3 hónapja #44668

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Szia Adauti!

Van már egy ilyen topic (félrediagnosztizálták-e a gyerekem, valami ilyesmi címmel).
Én nem tartom valószínűnek, hogy elnézzék a szakemberek (feltételezem jó helyen voltatok, mert a team és az ADOS erre utal), de persze bármi előfordulhat.
Ha úgy látod, hogy gond van a gyerekkel, akkor meg nem is kérdés. A családi környezet sokszor elfogult, ezt én nem venném figyelembe, az iskola meg egyrészt nem ért hozzá, másrészt az aspik általában erősen kompenzálnak az iskolában és kevésbé feltűnő a dolog, mint otthon. A nevtannál meg annyira keveset látják, célvizsgálatot se csináltak, nem is értenek hozzá eléggé, szóval az meg emiatt nem igazán érdekes.
A kérdés nem az, hogy aspi vagy nem aspi, hanem az, hogy kérsz-e SNI státuszt. (Mivel gondolom a szoc. fejlesztését úgyis magánúton intéznéd.) Ha az iskolában azt mondják, hogy nincs gond, akkor erősen megfontolandó! Érdemi fejlesztést szinte biztosan nem kapna úgysem.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tévedhet-e az ADOS? 6 éve 3 hónapja #44669

  • Adauti
  • Adauti profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Szanya1!


Köszönöm a gyors válaszod!

Nos, amikor megkaptuk a diagnózist, azonnal átírattam az új iskolába (eleve nem voltam elégedett az előzővel - egyébként ez már a 3. intézményünk). Az új suliban megkap minden figyelmet, 12-en vannak egy osztályban (!!), és beülhet a heti 2 csoportos fejlesztésre - úgy értem, SNI/BTMN papír nélkül is. Mondjuk, nem tudom, hogy ha nem auti-spec. a fejlesztés, akkor mi értelme van...
(Átlagos, ill. a verbalitás tekintetében extrém magas az IQ-ja.)

Tegnapelőtt voltunk a helyi nevtanban, ahol egy pszichológus vizsgálta. Nem vagyok egyébként elégedett a palival, szerintem túlságosan megengedő volt, én simán lepontoztam volna nála ezt-azt, mert sokat „hibázott”. Nos, a fickó azt írattatta alá velem, hogy a gyerek BEILLESZKEDÉSI NEHÉZSÉGGEL KÜZD, nem írt elő semmi fejlesztést sem, és nem is küldi a megyei szakértői bizottság elé. Hm... Tudomásom szerint egy ORVOSI auti-diagnózis ab ovo SNI-kategória... Na mindegy. Aláírtam, mert ezt erőltette, de nagyon esélyes, hogy 15 napon belül megtámadom a döntését. Még gondolkodom... Nyilván, az a lényeg, hogy a gyerekemnek legyen a legjobb rövid, közép- és hosszú távon is. De az ember ELŐRE nem láthatja, hogy hogyan alakul az élet, a gyerek, a rendszer... Mikor teszek jót, ha kijárom neki az SNI-t, vagy ha hagyom a fenébe??

Az iskola azt mondja, hogy a heti 2-3 fejlesztés helyett inkább JÁTSSZON, hadd legyen gyerek! Igen, én is azt szeretném, hogy legyen gyerekkora, ugyanakkor azt is szeretném, hogy élhető tinédzser- és sikeres felnőttkora is legyen! - ahhoz meg (szerintem) KELL mindenféle fejlesztés és segítség.

Ez okoz bennem káoszt momentán. Nem tudom, mikor teszek jót...

És a fórumtémát azért indítottam, mert bogarat tett a fülembe, hogy LEHET, hogy tévedtek a diagnózissal. Nem tudom... Nagyon tanácstalan vagyok.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tévedhet-e az ADOS? 6 éve 3 hónapja #44670

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Ha az iskola anyagi szempontok miatt nem kéri, akkor felesleges kijárni momentán. Később, ha gond lenne pl. felvételi írásával, ilyesmi, akkor jól jöhet, mert járnak rá kedvezmények (pl. hosszabb idő a megírásra).

Iskolai álláspont: Ha nem célzottan szociális fejlesztést kap, akkor sokra nem mentek vele, ez esetben felesleges erőltetni. Privátban viszont vidd fejlesztésre, ha van rá mód.

(A másik topic is erről szól, de nem probléma, elfér ez is, csak esetleg érdemes megnézni.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Tévedhet-e az ADOS? 6 éve 3 hónapja #44671

  • Adauti
  • Adauti profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm, időközben megtaláltam, már olvasom is a hozzászólásokat! :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.033 másodperc