Fú, ahogy el kezdtem gondolkodni rengeteg terület jutott eszembe és az is, hogy azóta szerencsére zömmel nagyot változtak jó irányba.
Gizmonál, ami nagyon nagy gondot okozott a
hallás. A kis denevér hallásának köszönhetően rengeteg fájdalmon kellett átesnie. Rossz volt nézni, ahogy szenved befogott füllel és morog, fújtat. Háztartási gépek nem zavarták, de a metro, busz csengője a neon lámpák sercegése, jelzőlámpák és megmagyarázhatatlanul bizonyos körforgalmak (itt ki kellett zárnunk a fényviszonyokat, emiatt éjjel is mentünk direkt arra).
A különböző zajhoz hozzá kellett szokni. Emiatt volt, hogy busszal csak néhány megállót mentünk, majd leszálltunk séta a további megállóig és visszaszállni a buszra. Persze teszteltük is jégkorong meccsen, sapkába ült közel az időszámlálóhoz, hogy nézhesse. Nekünk sokat segített, hogy részt vettünk hallásterápián.
Mostanra sokat változott a repertoár, hogy mik zavarják, holmi tüsszögés, köhögés, orrfújás.-ha valaki ilyet művel v. készül művelni már fogja is be a fülét. A reklámok között van sláger, amit nézni kell, régen öröm ugrálás volt mostanra már szolidabban reagál, de van olyan is ami még problémát okoz ilyenkor kirohan a szobából és óvatosan kukucskálva-hallgatózva tér vissza.
A rokonság
tömegéhez való szoktatás (családi összejövetelekkor) kissé időigényes volt a zaj miatt. Volt, hogy kezdetben 15 perc után vette a cipőjét és menni kellett. Itt is a sétálunk kicsit jött be, majd vissza. Mostanra fél napot is elbír 48nm 10-12 fő társaságában. Ha menni kellene jelzi: kimegy az előszobába v. húz kifelé v. megkapom a táskám, így jelez idegen helyen. Ilyenkor mondom fél óra még. Viszont, ha 5 perc után újra próbálkozik akkor menni kell. -Nincs balhé, hiszti vagy ilyesmi már.
Étkezés: fontos volt az állaga, hangeffektje és színe. Hálát adok a melegszendvicsért amiben el lehet rejteni sok mindent és a pizzáért, amin ha van kukorica jöhet. Én nem vagyok híve a megerőszakolásnak, hogy, de kötelező ennyi és ennyi falat. A férjemnek nincs akkora gondja vele.-mondhatni hála, mert van, hogy az első falat után már maga nyitja a száját. Emiatt sok dolgot mostanra megesz.
Voltak Gizmonak étkezési korszakai pl: gabonapehely, keksz, kifli. A rántott húsnál nagyon számított a friss legyen és a színe. A gabonapehelynél csak egy volt nyerő a Lidli-s. Gondoltuk a francokat nem jön rá, egy másik pelyhet raktunk a megszokott zacskóba. Azt az arcot belenyúlt kivett egyet, bekapta, majd még lenyelés előtt ellenőrizte a zacskót még egyszer, majd kivett még egyet azt is lenyelte, de a zacskót visszaadta.-rájött. Próbálkoztunk más étellel is, de buktuk. Van amikor ő maga megmagyarázhatatlanul nyit egy új étel felé és van amit meg elhagy.
Tapintás: nagyon érzékeny volt. A számítógép egerét kezdetben úgy használta, hogy az én ujjamat nyomkodta, hogy kattintsak. Bizonyos ruhák szóba se jöhetne.
Andris nem ad
-t csak tartja az arcát, ha azt mondjuk:-Adj egy puszit. Mostanra ha hazaérek kijön elém és tartja az arcát, cserébe nekem a nyakamat kell, amit megfogdos. Imádja a bőr tapintását-szerencsére csak az enyémre korlátozódik, mást nem tapiz.
A kézmosás egy felejtős dolog számára, de wellnessezni azt szeret.-Volt, hogy mikor hazaértünk első dolga volt a fürdőkád.
Hőérzete az van szerencsére.
Fájdalom küszöbe igen nagy. Tanítanom kellett, hogy mikor elesett rohantam hozzá és nézegettem nem sérült-e meg. Mostanra, ha ritkán elesik akkor jön és húzza fel a nadrágját és még műkönny is van. Emiatt igen csak aggódom, hogy nem lesz-e olyan fájdalma amit nem jelez kellő időben, mert nem érzi annyira. Tartok bizonyos betegségektől, nem láthatom a kis féregnyúlványát, hogy gyulladt-e és, ha nincs elég tünet még perforálhat.
Az ugrálás-pörgés-futkározás az eszemet sebességgel megy mostanra és időben fékez.
Sajnos a rágcsálás nagy gondokat okoz.
Látás: nem vettünk észre semmit, max. hogy érdekli a vízcseppeken a fénytörés v. a leveleken a fényátszűrődés.
Hajnyírásnál nagyon jó volt, amikor nyírógépet váltottunk. A körömvágás, hajmosás továbbra se kedvenc. De a számolás sokat segít.
Mi maradt ki?