LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Beszélgessünk a mindennapokról, sikerekről, problémákról, hírekről, programokról.
  • Oldal:
  • 1
  • 2

Téma: Érzékelési zavarok

Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36786

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nálatok milyen érzékelési zavarok vannak jelen? Hogyan kezelitek?
A fórumtopicból összeválogatok hozzászólásokat az "érzékelési zavarok" menübe.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36788

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Hallás: egészen kicsi korától tudjuk, hogy érzékeny bizonyos zajokra. Turmixolni, robotgéppel keverni csak két csukott ajtón keresztül tudtunk, mert nagyon sírt az erős hangtól. Semmilyen zenélő, hangot kiadó játékot nem viselt el két éves koráig. Az általános túl erős zajt sem szerette.
Ugyanakkor a rövid, vicces hangokat szereti utánozni. Így is fogalmazta meg a minap, hogy a nagy zajt nem szereti, csak a rövid hangokat. Ezeket sokszor generálja is, ha lehetőség van rá.

Látás: Néha pörög. Ilyenkor szerintem az érzést is szereti, meg a látványt is. Jellemzően szemzugba kifordított szemmel nézi a világot. Kis korában szerette nézni a lámpákat.

Tapintás: a simogatást nem szerette kicsinek, jobban szereti, ha csak hozzánk bújik, vagy ha inkább erőteljesebben simogatom, nem csak cirógatom. Nem bírja, ha a levágott haj a nyakába hullik.

Vesztibuláris rendszer: Szeret pörögni maga körül. Ha kifejezetten fékevesztett jó kedve van, akkor szinte dobálja magát. Nagyon szeret ugrálni.

Ízlelés: szerintem sok étkezési problémánk ebből fakad. A legdurvább talán az, hogy semmilyen szirupot nem tud lenyelni, azonnal öklendezik majd hány tőle. Így nem tudunk orvosságot beadni neki.

Ha írnak a többiek, tuti eszembe jut majd még pár dolog. :)

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36789

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nagyon jó, pont így gondoltam. Úgy másolom majd ki, hogy szétszedem témánként és a hsz. elé beteszem a nicket.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36791

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
:)

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36792

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Z. 3 éves koráig csak turmixolt ételeket evett meg, de az bármi lehetett. Egy :S feltétel volt: menjen közben reklám a TV-ben. :woohoo:

A tesó születésével a turmixolásra, reklámok keresgetésére már nem volt időm, energiám, ekkor viszont beállt a mai rendszer: max. 10-12 féle főétel, ha lehet csak hús, de nem panírozott. Fasírt jöhet, de zsemlemorzsa nélkül. Köretnek csak krumpliüré, bolti mirelit sültkrumpli és kenyér. Pár leves, kelt tészták, inkább sós rágcsák. Szülinapi tortáiból 10 év alatt 1 szeletnyit sem evett összesen.

Nekem úgy tűnik, hogy inkább állagokkal, mint ízekkel, színekkel van baja, de ezt még a mai napig sem tudja számomra érthetően kifejteni.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36794

• makilla
  • makilla profilkép
Hallás: ha nagyon fáradt, hangérzékeny, ekkor a közlekedés hangjai, elsuhanó autók, mi is zavarjuk, így előfordult már, hogy zajvédőben volt itthon is.
- Látás: sokszor félrebillentett fejjel megy az utcán. Szeme sarkából nézi a dolgokat. Amikor még semmilyen fejlesztést nem kapott, sokszor előfordult vele , hogy az oviból ismert barátot nem ismerte meg az utcán, ugyanakkor ha a kerítésen belülről köszönt rá ugyanaz a gyerek, akkor vígan üdvözölte ( bár ez lehet, hogy nem is a látás, hanem az általánosítás képessége lesz)
- Vesztibuláris r: képes volt akár 30 percet is pörögni, néha elesett közben, de nem zavarta. Pörgés közben a felfelé fordított tenyerét nézte a szeme sarkából ( erről van videóm is)
Ültő helyében leesett a wc-ről. Fejjel lefelé nézi a tévét ( fordítva fekszik a kanapén és lelógatja a fejét). Előfordult, hogy teljes testével jobbra balra hintáztatja magát az ágyon ( fekvő helyzetben). fejét jobbra balra ingatja.
- tapintás/ fájdalom : kis sebeknél, horzsolásoknál nagyon sír, nagyon ordít. Vérvételnél meg sem mukkan, szereti, ő kérdezi mikor viszem. Fürdésnél a meleg vizet nem érzékeli úgy mint mi, nagy a forrázás veszélye . Csak bizonyos fajta ruhákat visel el ( és abból kell sok, azonban ezeket a fajtákat már tudjuk végre változtatni pl csak könnyű szellős rövidnacikat hord, farmert nem)
- Étkezés: egyféle kenyeret eszik meg, egyféle felvágottal. Zöldséget soha nem eszik, gyümölcsből zömmel almát eszik .
Külön fogyasztja az ételeket pl először a rizst, utána a halrudakat.
Főzeléket nem fogyaszt.
- Bőrt érő ingerek közül: nem viseli el ha vizes kézzel nyúlok hozzá, és irtózik attól ha valaki krémes kézzel akar hozzáérni. Vizes ruhát nem tűr meg magán ( 1 cseppnél is cseréli)

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36796

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Bakker, most nézem, hogy nem étkezési zavarok, hanem érzékelési zavarok a topic címe! :laugh: :silly:

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36797

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Étkezést már leírtam. :-) Még annyit, hogy Z. is külön-külön eszi a különböző ételeket: előbb a szalonna fogy el a tányérjáról, csak aztán a kenyér. :)

Látás: bizonyos vizu ingereket, TV műsorokat kifejezetten szeret, keresi, van, amit ki nem állhat, elfordítja a fejét, letakarja a szemét. Ezek változhatnak, most egy ideje nagyon utálja a Nickelodeon zöld trutyis videóit.
Gyakorlatilag születése óta betű mániás (egyik kollégám szerint grafomán :) ), mindent elolvas, akár idegen nyelven is, hangosan. Régebben ő is nézte fejjel lefelé a TV-t, ma már nem igazán jellemző.

Hallás: a kifejezetten hangos ingereket szereti, ő maga is nagyon hangosan beszél. Hallása jó, az alacsonyabb hangerő tartományba eső ingereket is veszi, de nem szereti. Gépezni fülhallgatóval szokott, ilyenkor teljesen képes kizárni minden mást.

Vesztibuláris rendszer: hintázik a székkel, általában örömében ugrál. Egyensúlyát ilyenkor nem veszíti el. Szerintem neki ez neki vizu inger keresés is. Pörgés sosem volt jellemző. Trambulinon kifulladásig képes ugrálni.

Tapintás, fájdalom, hőérzékelés: fájdalom érzékelése rendben van, ezt nem látom eltérőnek az nt. tesóétól. Bibikre ragtapaszt nem kér, nem bírja elviselni. Ezt egyébként nem is bánom.
Laza, pamut ruhákban érzi jól magát, a farmer nálunk is az utált kategória, de azért felveszi, ha muszáj.
Hőérzékelés problémás: extrém magas hőmérsékletet is elvisel, én nem vagyok képes beülni abba a kád vízben, amiben jól érzi magát. Apával csak azbeszt szájúnak hívjuk, annyira forró ételeket is képes megenni.
Bújós, ölelgetős, kifejezetten szereti az emberi bőrrel való kontaktust, igazi kis tapizós. :) A nagyon erős szorítást nem kedveli, a lányom jobban bírja a dögönyözést. Nagyon csikis, de szereti, ha csiklandozzuk, kéri is.

1-6 éves koráig rendszeresen bújt el szekrényekben, ahogy nőtt és kellett a nagyobb hely, akkor a sötét wc-ben, fürdőben. Időnként vitt magával elemlámpát, de inkább a kicsi, de nem szűk, sötét, csöndes helyeket kedvelte. Ilyenkor "ürítette" az ingereket. Ma már kevesebbszer vonul el, elég neki az is, ha egy csendes szobában a fejére húzhatja a takarót.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36810

• Frézia
  • Frézia profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36812

• Szivárvány
  • Szivárvány profilkép
[hide][/hideVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36818

• skodajoe
  • skodajoe profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36819

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Fú, ahogy el kezdtem gondolkodni rengeteg terület jutott eszembe és az is, hogy azóta szerencsére zömmel nagyot változtak jó irányba.

Gizmonál, ami nagyon nagy gondot okozott a hallás. A kis denevér hallásának köszönhetően rengeteg fájdalmon kellett átesnie. Rossz volt nézni, ahogy szenved befogott füllel és morog, fújtat. Háztartási gépek nem zavarták, de a metro, busz csengője a neon lámpák sercegése, jelzőlámpák és megmagyarázhatatlanul bizonyos körforgalmak (itt ki kellett zárnunk a fényviszonyokat, emiatt éjjel is mentünk direkt arra).
A különböző zajhoz hozzá kellett szokni. Emiatt volt, hogy busszal csak néhány megállót mentünk, majd leszálltunk séta a további megállóig és visszaszállni a buszra. Persze teszteltük is jégkorong meccsen, sapkába ült közel az időszámlálóhoz, hogy nézhesse. Nekünk sokat segített, hogy részt vettünk hallásterápián.
Mostanra sokat változott a repertoár, hogy mik zavarják, holmi tüsszögés, köhögés, orrfújás.-ha valaki ilyet művel v. készül művelni már fogja is be a fülét. A reklámok között van sláger, amit nézni kell, régen öröm ugrálás volt mostanra már szolidabban reagál, de van olyan is ami még problémát okoz ilyenkor kirohan a szobából és óvatosan kukucskálva-hallgatózva tér vissza.

A rokonság tömegéhez való szoktatás (családi összejövetelekkor) kissé időigényes volt a zaj miatt. Volt, hogy kezdetben 15 perc után vette a cipőjét és menni kellett. Itt is a sétálunk kicsit jött be, majd vissza. Mostanra fél napot is elbír 48nm 10-12 fő társaságában. Ha menni kellene jelzi: kimegy az előszobába v. húz kifelé v. megkapom a táskám, így jelez idegen helyen. Ilyenkor mondom fél óra még. Viszont, ha 5 perc után újra próbálkozik akkor menni kell. -Nincs balhé, hiszti vagy ilyesmi már.

Étkezés: fontos volt az állaga, hangeffektje és színe. Hálát adok a melegszendvicsért amiben el lehet rejteni sok mindent és a pizzáért, amin ha van kukorica jöhet. Én nem vagyok híve a megerőszakolásnak, hogy, de kötelező ennyi és ennyi falat. A férjemnek nincs akkora gondja vele.-mondhatni hála, mert van, hogy az első falat után már maga nyitja a száját. Emiatt sok dolgot mostanra megesz.
Voltak Gizmonak étkezési korszakai pl: gabonapehely, keksz, kifli. A rántott húsnál nagyon számított a friss legyen és a színe. A gabonapehelynél csak egy volt nyerő a Lidli-s. Gondoltuk a francokat nem jön rá, egy másik pelyhet raktunk a megszokott zacskóba. Azt az arcot belenyúlt kivett egyet, bekapta, majd még lenyelés előtt ellenőrizte a zacskót még egyszer, majd kivett még egyet azt is lenyelte, de a zacskót visszaadta.-rájött. Próbálkoztunk más étellel is, de buktuk. Van amikor ő maga megmagyarázhatatlanul nyit egy új étel felé és van amit meg elhagy. :blink:

Tapintás: nagyon érzékeny volt. A számítógép egerét kezdetben úgy használta, hogy az én ujjamat nyomkodta, hogy kattintsak. Bizonyos ruhák szóba se jöhetne.
Andris nem ad :kiss: -t csak tartja az arcát, ha azt mondjuk:-Adj egy puszit. Mostanra ha hazaérek kijön elém és tartja az arcát, cserébe nekem a nyakamat kell, amit megfogdos. Imádja a bőr tapintását-szerencsére csak az enyémre korlátozódik, mást nem tapiz. :laugh:
A kézmosás egy felejtős dolog számára, de wellnessezni azt szeret.-Volt, hogy mikor hazaértünk első dolga volt a fürdőkád.

Hőérzete az van szerencsére.

Fájdalom küszöbe igen nagy. Tanítanom kellett, hogy mikor elesett rohantam hozzá és nézegettem nem sérült-e meg. Mostanra, ha ritkán elesik akkor jön és húzza fel a nadrágját és még műkönny is van. Emiatt igen csak aggódom, hogy nem lesz-e olyan fájdalma amit nem jelez kellő időben, mert nem érzi annyira. Tartok bizonyos betegségektől, nem láthatom a kis féregnyúlványát, hogy gyulladt-e és, ha nincs elég tünet még perforálhat. :(

Az ugrálás-pörgés-futkározás az eszemet sebességgel megy mostanra és időben fékez.
Sajnos a rágcsálás nagy gondokat okoz.

Látás: nem vettünk észre semmit, max. hogy érdekli a vízcseppeken a fénytörés v. a leveleken a fényátszűrődés.

Hajnyírásnál nagyon jó volt, amikor nyírógépet váltottunk. A körömvágás, hajmosás továbbra se kedvenc. De a számolás sokat segít.

Mi maradt ki?

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36820

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A rejtettet úgy értelmezem, hogy nem szeretnétek publikusra, tehát nem teszem a cikkbe, mert az most nem lesz "csak regisztráltaknak"-ra állítva. De nem gond, mert az tuti, hogy a cikkről mindenki átkattint ide. :)
Süni, a hallásos részt már át is dobtam a cikkbe.

Felraktam a látásosat.

Labolen, megírod a a többihez a bevezetőt? Én már csak ismétlem magam. :S

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36830

• makilla
  • makilla profilkép
nekem 1 jutott még eszembe: nem érzékeli hogy szomjas, hazahozom du 4-kor úgy, hogy tele a kulacsa.. ez régen is nagy gond volt ha olyan helyre kerül, ahol az itatást nem veszik komolyan

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36831

• Szivárvány
  • Szivárvány profilkép
Nálunk B nem érzékeli,hogy wc-re kell mennie.Itthon figyelmeztetni kell,a suliban nem is tudom hogy bírja ki.Délelőtt nem iszik,de itthon mint egy törpe vízmű.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36832

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szanya: helyesírást javítsál! ;) Jól gondoltad nem rejtegetek, ha kell hangérzékenységre home videóm is van.

Ez a nem iszom -nem eszem, nem pisilek mindig olyan helyen volt, ahol nem volt ismerős. A wc-t külön be kellett mutatni. Inni a saját üveg (látni kell milyen színű a folyadék) poharából ivott, csak arról lehetett áttérni. Idén kóstolt bele először nem átlátszó műanyag pohárba vadidegentől.

makilla: a suliban van saját szekrénye? Ha látja a kulacsát iszik magától?

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36834

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: vesztibuláris kész, a többit csak a jövő héten. Annyira bízom benne, hogy egy kicsit magam leszek már valamikor. :D

Közben egy eszembe jutott:

Tapintás: a ruhák címkéit nem bírta elviselni. Régen mindenből ki kellett vágni, még az alsógatyákból is. Ma már csak a pólók és pulcsik lesznek megcsonkítva. :)
Hajvágásnál nem bírja, ha a haj a nyakába hullik. Hiába a fodrászkendő, eléggé megviseli egy ilyen tortúra.

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36835

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A lepkemozgás az érzékelési zavarból adódik szerintetek? És ha igen, akkor melyik? A veszti? Az előbb voltunk múzeumban és végiglepkéztük... :unsure: (1 normális lépés, utána ugrik kettőt, aztán szalad 3-at, közben meg mindezt kiegyensúlyozandó a kezével kalimpál.)

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36851

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Szanya: ez a mozgás nekem ahhoz hasonlít, ahogy L. fut. Arra azt mondták, hogy nincs meg az összerendezett mozgása. Lehet, hogy egyszerűen jó kedve volt Z-nek, nekünk akkor szokott úgy ugrálni a gyerek, mintha egy zabolátlan kiscsikó lenne. Persze nem egész program alatt. :huh: Lehet, egyszerűen tetszett neki.
Ennyi ötletem van, válogass. :D

Válasz: Érzékelési zavarok 9 éve 6 hónapja #36857

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Veszti is fönt. :) auti.hu/erzekelesi-zavarok/1109-az-egyen...rendszerenek-zavarai

Labolen, a csikós hasonlat is jó, bár mivel rúgni nem szokott :laugh: , inkább a követhetetlen irányú mozgás a fő jellemző, ezért én maradok a lepkénél. :cheer:
Nekünk azt írta a Fráteres pszichiáter, hogy diszharmonikus a mozgása, amiben van valami, de érdekes módon tud normálisan is menni meg szaladni, tehát azért azt nem jelenteném ki, hogy egyáltalán nincs meg az összerendezett mozgása. Egyébként ez L.-ra sem igaz, amennyit én láttam belőle, akkor összerendezett volt.
  • Oldal:
  • 1
  • 2
Oldalmegjelenítési idő: 0.066 másodperc