Üdv Linda!
Nekünk macskánk van.

A fiam még pici volt, másfél éves, amikor hozzánk került a cicus. Á. nagyon örült neki, sokat játszott vele, tologatta a babakocsiban, együtt hintáztak. Az etetésében is sokat segédkezett, most már egyedül is ad neki enni-inni. A mai napig nagyon szereti. Most hétvégén éppen macskakiállításra mentünk, és csak azért, hogy hazavihessen mindenféle finomságot a cicának több helyen is sorba álltunk, ahol feladatokat oldott meg, de mindezt a cica kedvéért.

Nekünk a kutyával sajnos nincs olyan jó tapasztalatunk, de ez csak a mi esetünk.
A nővéreméknek pont egy Golden retrieverjük van, Á. 2 éves volt, amikor vették. A kutya nagyon édes volt, mindig játszani akart vele, persze állandóan ráugrált, néha fellökte, főleg, hogy gyorsan nőtt; folyton összenyálazta, és sajnos pont ez volt, amit Á. nem nagyon bírt. Nagyon nem szerette ezeket, és ráadásul allergiás is volt a kutyára, mert mindig bepirosodott a bőre és viszketett neki.

Ha elmentünk hozzájuk, a kutyát mindig le kellett fogni, és úgy tudtunk bemenni a házba. Ha Á. a kertbe akart kimenni, előtte a kutyát mindig behívtuk, hogy ne legyen probléma, engem inkább ez az allergia zavart, mert szegény gyereket mindig fürdeni kellett vinni, ha hozzádörgölőzött a kutya és a bőrével érintkezett, annyira viszketett neki.
Idővel jobb lett a helyzet, a kutya nagy nehezen megtanulta, hogy jobb ha békén hagyja őt, és Á. is sokkal nagyobb lett, jobban tudta kezelni a helyzetet. Most már 10 éves, szerencsére a bőre sem olyan érzékeny már, így egy ideje tudnak együtt is játszani, de ez csak "versenyfutásban", "focizásban" merül ki, többről szó sem lehet.
Á. egyébként annyira megszerette a kutyát, hogy amikor tavaly nyáron felmerült, hogy nekünk kellene őriznünk a házat egy hétig, meg etetnünk a házőrzőt, akkor boldogan vállalta a feladatot, és nagyon figyelt a kutyára, többször kicserélte a vizét, a vacsoraidőt mindig számon tartotta, és arra is mindig figyelmeztetett, hogy a gyógyszerét el ne felejtsük. (Sajnos a kutyus epilepsziás lett, és a gyógyszerezés ellenére is vannak rohamai. Én azon a héten azon izgultam, hogy nehogy előjöjjön a roham; amikor vihar volt, még a szobába is beengedtem, mert annyira rettegett a kutya, de a közelünkben nyugodtabb volt azért. Szerencsére megúsztuk roham nélkül.)
Ha a kisfiadnak nincsenek ilyen jellegű gondjai, akkor én is javasolnám a kutyát, főleg, hogy költözést terveztek, de azért ettől én sem várnám azt, hogy sokkal nyitottabb legyen és beinduljon a beszéde. Láttam én is "Thomas után"-t, amit a másik topicban említettél, biztos van ilyen eset is, de szerintem is az autispec. fejlesztések a legfontosabbak.