Saját tapasztalatom az idősebb rokonokkal az, hogy
1. vagy dolgoznak, hogy ne haljanak éhen,
2. vagy túl idősek ahhoz, hogy dolgozzanak/gyerekezzenek,
3. semmi érdeklődést nem mutatnak gyerekek irányába.
(Ismerek családokat. ahol a nagyszülők nagyszülőként is viselkednek, elég jó egészségi állapotban is vannak ehhez, közelben is laknak, stb., de ez nagyon ritka.)
Gyanítom, hogy a fentiek úgy általában jellemzőek az idősekre, azokra is, akiknek nincs unokájuk, tehát annak esélye, hogy lehet találni ilyen segítő pótnagyit, szerintem nagyon csekély.
Egy másik szempontra is szeretnék rávilágítani: A kölcsönös segítség kölcsönössége egy autis család esetén miben nyilvánulna meg? Én a saját szüleimnek sem tudok segíteni semmiben, annyira nem tudok elszakadni itthonról. És attól, hogy van egy pótnagyi, akinek adott esetben viszonoznom kell a segítségét, azontúl a saját szüleimet is elvileg kellene támogatnom.
Ennél még mindig egyszerűbb lenne számomra kifizetni a bébi szittert. (Viszont nekem van némi szerencsém azzal, hogy itthonról tudok dolgozni a családi cégbe részmunkaidőben.)
Segítő szolgálatok:
Ugyan létezik a Fecske, az önkormányzati szoc. segítő szolgálat, nem tudom, most a Cseperedő szolgáltatása épp aktív-e, de a Fecskéhez tudom, hogy várólista van. Az önkéntességen alapuló szolgáltatásokkal meg az a gond általában, hogy az önkéntes akkor jön, mikor ráér és az még véletlenül sem akkor van, amikor szükség lenne rá. És ha esetleg sikerül is egyeztetni, akkor utána már nem ér rá. (Persze ebben is léteznek kivételek.) Azt is hozzá kell tenni, hogy valami alacsony díja a Fecskének és az önkormányzati megoldásnak is van, úgy tudom.
Ezen kívül lehet hirdetni privátban a facebookon meg a gyp. főiskolán, hogy gyp. tanuló önkénteskedhet a gyerek mellett, de akkor visszatérünk az előbbi esethez, miszerint időpontot nehezen lehet egyeztetni.
Ezenkívül Labolen meglátása sajnos nagyon találó, ha van olyan idős ember, aki unokázni akar, az nem autit fog választani.

Szóval bár az ötlet jó, de Magyarország nem az a hely, ahol ez életképes lehet, ezen belül pedig autival ez szerintem nem tudna működni.