LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: Képcserés kommunikáció

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18597

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szia Danimanó!

Én csak az itt szerzett közvetett tapasztalataimról tudok beszámolni neked. (Mi nem használtunk pecs-et, az én fiam beszéde normális ütemben fejlődött.) De itt a fórumon a lassan két éves időtartam alatt több anyuka is beszámolt jelentős beszédfejlődésről a pecs segítségével.
Kicsit szerintem ez olyasmi, mintha egy nagyothalló gyereknek hallókészüléket adnának. Oké, hogy anélkül is hall valamicskét, na de miért ne kaphatná meg a szükséges segítséget? Az eddigi ismereteim szerint, én feltétlenül elkezdenék utánajárni, hogyan kaphatnátok segítséget a pecsel kapcsolatban, hol tanítják be megfelelően. A Vadaskert szerintem jó választás erre.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18601

Szia Danimamóanyu! Mi PECS-ezünk, bár a kislányom nem nagyon mondott 4 évesen semmit, nem úgy mint a kisfiad. Most 5 múlt, és legalább 100-150 szót mond illetve tud. Persze nem mindegyiket használja. De igen-t nem mond, nem-et annál inkább :) Én is szkeptikus voltam eleinte, ami talán nem furcsa, de az már felettébb furcsa, hogy ismerek olyan gyógypedagógust, aki ugyan nem ismeri a PECS-et, de nem támogatja, ő is azt gondolja mint a laikusok, hogy a gyerek nem fog beszélni, ha képekkel is kommunikálhat. Ez nem így van. A kislányom amióta beszél csak akkor használja a PECS kártyáit, ha új dolgot tanultunk, vagy ha nyomatékosítani szeretne valamit. Nem tudom biztosan állítani, hogy a PECS nélkül nem beszélne, de biztos, hogy nagyon sokat segített nekünk, folytatjuk mindenképpen, amíg csak kell és lehet. Nektek is ajánlom :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18604

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Danimanó!
A mi törénetünket pár hozzászólással feljebb olvashatod. Én a pecs-et nagyon tudom ajánlani, a helyedben nem haboznék, azonnal elkezdeném, bár szerintem nincs is vesztenivalótok!!!!
Én a fiam 3 éves kora körül már a falat vakartam, hogy mit tehetnék még, hogy megszólaljon. és mint agiviki, ugyancsak autispec gyógypedagógustól hallottam ugyanezeket a mondatokat, hogy amíg megvan a remény rá, hogy magától megszólal...Közben éreztem, hogy nem akarok tovább várni a semmire.
A PECS módszer nagyon jól ki van találva, feltétlenül menj el a Vadasos szülőtréningre, hogy ne is legyenek kétségeid. Nem csak mint kommunikációs módszer jó, a gyerek szókincsét is gyönyörűen bővítheted vele. Igaz, idő és energiaigényes a módszer, de megéri, hidd el a gyerek csak fejlődhet vele és nem tartja vissza attól, hogy megszólaljon. Viszont jószívvel csak a Vadaskertet ajánlom, hogy a módszert megtanuljátok.

Az, hogy az igent már használja a fiad, tényleg nagyon bíztató, az enyémnek tanítani kellett!

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18624

• danimanó
  • danimanó profilkép
Sziasztok!

Köszönöm a sok és gyors választ.
A Pecs elkezdése mellett döntöttem, viszont itt Debrecenben, ahol lakunk, nem találtam senkit sem, aki ezzel foglalkozna vagy be tudná nekem/nekünk ezt tanítani. A Vadaskertbe "vidékiek" is jelentkezhetnek?
Nem merem elkezdeni a Pecs-et magamtól, nehogy valamit rosszul csináljak. :unsure:
Szerintetek jó ötlet a napirendet képekkel bevezetnem? (Bár kisfiamnak nincsenek hisztijei, ha nem úgy következnek a dolgok/programok, ahogy megszokta.) Ehhez tudtok adni valami ötletet? Vagy weboldalas segítséget?

Üdv Mindenkinek!
Danimanó anyu :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18629

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Danimanó anyu!

Előbb a pecs-et kéne bevezetni. Előbb a gyerek tanul meg kérni, erre van a pecs módszer (remélhetőleg hamarosan egyre több szót ki is mond) aztán kérünk mi (felnőttek) a gyerektől a napirenddel.
Ez persze csak nagy körvonalakban van így, mivel mind a két vizuális eszköztipusnak sokkal több ennél a funkciója. Hiszen a pecs-szel nem csak kér, hanem egy idő után egyre több mindent közölhet is (de az én fiam addigra már letette a pecs kártyákat, mire valójában arra a szintre jutottunk volna), gyakorlatilag egy egész magas szintű kommunikációt tesz lehetővé.
A napirend sem csak arra hivatott hogy a gyerek hisztimentesen boldoguljon. Sztem mind a kettő használatát el lehet szúrni, ami aztán kedvét szegi a szülőknek, fontos lenne autispec szakembertől megtanulni ezeket.
A Vadaskertbe jelentkezhetnek vidékiek is, úgy tudom. Amikor mi jártunk, több anyuka is utazott az előadásokra több száz kilóméterről, nem irigyeltem őket. Talán keresgélj még egy picit a Ti vonzáskörötökben előtte, most ezügyben nem tudok javasolni senkit, de talán a többiek majd.
Ha a Vadaskert mellett döntenél, akkor viszont végig kell hallgatnod egy 1-2 alkalmas szülőtréninget (minimum kettőt: egy bevezetőt és aztán jöhet PECS kommunikációs előadás) aztán lehet menni a gyerekkel kettesben a szakemberhez. Ezután durván havonta van egy egy alkalom.

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18631

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szia Danimanó anyukája, üdv a fórumon!

Az én fiam hasonló szókinccsel, de 5 évesen kezdett PECS-ezni. Egyértelműen ennek köszönhetjük a beszédfejlődést. Viszont én csak azután kezdtem használni, hogy végigcsináltuk a vadaskerti szülőtréninget.

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18685

• danimanó
  • danimanó profilkép
Edina 21!
Olvastam más bejegyzésben, hogy nálatok 5-6 évesen indult be a beszéd a kisfiadnál. Nálatok melyik módszer hozta az áttörést?
Üdv
dm anyu

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18686

• danimanó
  • danimanó profilkép
Sziasztok!
Az elmúlt napokban nagyon sok mindent olvastam a neten és teljesen össze vagyok zavarodva. :) Segítsetek. :) Olvastam, hogy az Autizmus Alapítványnál használják a Teacch módszert és azon belül is van képcserés kommunikáció tanítás illetve hogy a Vadaskertben is van Pecs tanítás, szülői tréning stb. Nem tudom eldönteni, hogy hova jelentkezzek be? :(
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv
dm anyu :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18687

Danimanó, én azt javaslom, hogy mindkét helyre. A Vadasban a szülőtréning nagyon jó, de egyéni fejlesztésre ott nem tudtok menni, hiszen az egy kórház. A Delejben meg várólista van. (Mondjuk az a Vadasban is van.)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18695

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiam 13éves,Lányom 17 éves
Nálunk a PECS + JUTALOM. és a rajzos magyarázatok + . Én könyv alá PECS -ezve mondatokkal .
Valahogy mikor látta a PECS kártyákat és használta , akkor esett le neki mire való a beszéd , társalgás, kommunikáció . A társalgási szintet 8-9 évesen érte el. Nagyon boldog voltam. Most 10 éves a ragozással még mindig gond van és a beszéd értéssel is . Rövid mondatokat ért meg biztonsággal.
De fejlődik a saját ütemében .Még most is sokat rajzolok neki pl: .Házi feladatokat is , szöveges matekot vagy ha vers tanulás a feladat , ami nem megy , akkor lerajzolom képekkel . Érdekes a rep szöveget megjegyzi rögtön , gondolom a ritmus is segíti :laugh:
Nagyon büszke voltam rá szombaton , előadták a suli majálison a Tankcsapda egy számát , elől állt és végig énekelte helyesen a szöveggel és végig is mutogatta . :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18696

Tankcsapdát? :ohmy: Király. Majd mehetünk együtt koncertre. :cheer:

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18698

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Edina: nálunk is hasonló a beszéd és a beszédértés fejlődése.
Viszont Z. a Tankcsapdáért annyira nincs oda, nála még mindig a Gangnam Style a menő. :S Küldhetem hozzátok zenei továbbképzésre? :) :) :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18701

• danimanó
  • danimanó profilkép
Edina 21: A Pecs-et ti hogyan tanultátok meg? Gyógypedagógus segítségével vagy a Vadaskertben?
Tankcsapda? :) Az iiiiigen :) Biztosan nagyon ügyes volt! Büszke lehetsz rá! Gratulálok! :)
Üdv
dm anyu

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18738

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18739

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
Szanya , Champ,

:) :) :) :)
Nekem is meglepetés volt, mert nem árulták el mivel lépnek majd föl . Nagyon élvezte a szereplést .Tanárától mindig azt kérdi mikor lesz a következő előadás vagy színdarab :laugh:

Gangnam Style ., érdekes ,megy az alsós tagozaton minden osztályba imádják a gyerekek :laugh: :laugh:

Bezzeg anyák napjára a József Attila Mama , az nem ment pedig le is rajzoltuk az egész verset .Elkezdte tanulni lelkesen egész jól ment kivéve mikor az utolsó részhez értünk és el kellet magyarázni mit jelent , hogy " de most már késő " .Azt mondta ez szomorú és Ő ezt nem fogja nekem elmondani soha . Nekem örökké kell élnem ! EZ még magyarázatot igényel. :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18740

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Edina: viszont nagyon aranyos a magyarázata, hogy miért nem tanulja meg a Mamát, meg tudom érteni. Súlyos vers, még egy felnőttnek is.

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18770

• danimanó
  • danimanó profilkép
Edina 21:
Köszönöm az információt. Nekünk egyelőre nincs autizmus diagnózisunk, csak kevert specifikus fejlődési zavar diagnózis, mert autizmus diagnózissal nem veszik fel a normál oviba, csak az autista oviba, de oda nagyon súlyos gyerekek járnak és a szakértői bizottság szerint az autista ovi nem lenne húzó erő a kisfiamnak. Integráló ovi nincs nálunk. Lehet, hogy ostobaságot kérdezek :) : Ha elmegyünk a Vadaskertbe és kapunk auti diagnózist, nem fogja megtudni az ovi vagy a szakértői sehogy sem, ugye? :(

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18794

• Edina 21
  • Edina 21 profilkép
  • Nem elérhető
danimano.
Az Én fiamnak is az volt , kicsi korban nem írják le ,hogy autizmus .
Két út van :
Az egyik, hogy van diagnózis és elmentek a Tanulási bizottsághoz, akkor kilehet "küzdeni" a gyereknek pár segítséget, megkapja a fejlesztéseket az oviban persze nem mindig auti.spec szakembertől sajnos, sok minden kedvezmény jár pl:50% ebéd díj, utazási igazolvány, gépkocsira is igénybe lehet venni pár dolgot, gyes 10 éves korig és emelt családi, támogató szolg. szolgáltatásait igénybe lehet venni, autista decentrumtól kisérés, felügyelet stb. /Bár nem tudom az ország mely részén éltek. /
Később a suliban lehet felmentéseket kérni ha valami nagyon nehezen megy , ne érje sok kudarc a gyereket. Ingyen tankönyv . Néhol van gyp.asszisztens az auti.gyerkőc mellé. De a tanulási bizottságnál is belehet próbálkozni ezzel a kéréssel , hogy írják be a gyermek papírjába .Nem tudom most , hogyan van mert az oktatás nagy változáson megy keresztül , az Én fiam még kapott gyógypedagógust az oviban aki vele és egy kislánnyal volt egész délelőtt.

Vagy a második verzió van diagnózis de nem mentek el vele a Tanulási Biz. ebben az esetben nem jár semmi és fejlesztések sem, sőt megfelelő ellátás sem.Nem tudják az intézmények. /Bár úgy is kiszokták "szúrni" az óvónők , hogy más mint a többi gyermek. ilyenkor kérik a NEVELÉSI tanácsadót nézze meg a gyermeket .Jegyzőhöz kerül az ügy ha nem működik együtt a szülő az intézménnyel. /

Magán úton kell járni fejlesztésekre , bár ez most is így van sok családnál mert nincs elég auti.spec gyógyped. aki értene a témához.

Szülőképzésekre viszont feltétlen menjetek el. :)

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #18816

• danimanó
  • danimanó profilkép
Edina 21!
Köszönöm a választ. Voltunk már a tanulási szakértői bizottságnál és ők jelölték ki az óvodát, amit majd szeptemberben kezdünk el, (normál, körzetes ovink) és végülis a szakértői véleményben benne van, le van írva, hogy milyen, csak éppen a diagnózis neve nem autizmus, hanem kevert spec. Ebben az oviban van fejlesztő pedagógus, de nem auti.spec.
A szülői tréningre mindenképpen jelentkezem, mert nagy szükségünk lenne a Pecs használatának a megtanulására, mivel még nem beszél a kisfiam. Remélem még ebben az évben be is jutunk a tréningre. :)
Üdv
dm anyu

Képcserés kommunikáció 11 éve 11 hónapja #19480

• danimanó
  • danimanó profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Oldalmegjelenítési idő: 0.135 másodperc