danimano.
Az Én fiamnak is az volt , kicsi korban nem írják le ,hogy autizmus .
Két út van :
Az egyik, hogy van diagnózis és elmentek a Tanulási bizottsághoz, akkor kilehet "küzdeni" a gyereknek pár segítséget, megkapja a fejlesztéseket az oviban persze nem mindig auti.spec szakembertől sajnos, sok minden kedvezmény jár pl:50% ebéd díj, utazási igazolvány, gépkocsira is igénybe lehet venni pár dolgot, gyes 10 éves korig és emelt családi, támogató szolg. szolgáltatásait igénybe lehet venni, autista decentrumtól kisérés, felügyelet stb. /Bár nem tudom az ország mely részén éltek. /
Később a suliban lehet felmentéseket kérni ha valami nagyon nehezen megy , ne érje sok kudarc a gyereket. Ingyen tankönyv . Néhol van gyp.asszisztens az auti.gyerkőc mellé. De a tanulási bizottságnál is belehet próbálkozni ezzel a kéréssel , hogy írják be a gyermek papírjába .Nem tudom most , hogyan van mert az oktatás nagy változáson megy keresztül , az Én fiam még kapott gyógypedagógust az oviban aki vele és egy kislánnyal volt egész délelőtt.
Vagy a második verzió van diagnózis de nem mentek el vele a Tanulási Biz. ebben az esetben nem jár semmi és fejlesztések sem, sőt megfelelő ellátás sem.Nem tudják az intézmények. /Bár úgy is kiszokták "szúrni" az óvónők , hogy más mint a többi gyermek. ilyenkor kérik a NEVELÉSI tanácsadót nézze meg a gyermeket .Jegyzőhöz kerül az ügy ha nem működik együtt a szülő az intézménnyel. /
Magán úton kell járni fejlesztésekre , bár ez most is így van sok családnál mert nincs elég auti.spec gyógyped. aki értene a témához.
Szülőképzésekre viszont feltétlen menjetek el.