Lehet, hogy félreértem, de a kérdésfeltevésből nekem az derül ki, hogy PECS képet használnak napirendi kártya helyett, kivéve a PECS könyvből, megmutatva, kommentálva (ahogy írod is).
Mónika, elolvastad a vizuális segédeszközök menü képcserés kommunikáció és tér- és időstruktúra cikkét, ahogy javasoltam? A PECS nem alkalmas arra, hogy azzal kommunikáljunk a gyerek felé, ehhez napirend kell, ami komplett időszakok történéseit jelzi előre. Ahogy Labolen írja, gyakorolni kell a gyerekkel, hogy az egyes programokhoz személyeket társítson, ezt előre, lehetőleg akár napokkal előre (hetirend), vagy legalább reggel jelezni kell. És nem vesszük le, nem olvassa fel. A szülő kirakja, reggel elmondja, hogy mi fog történni és kivel (egy komplett időszakot), ha pedig az adott program már lezajlott, akkor leveszi a gyermek a kártyát és elteszi a gyűjtődobozba.
Ettől függetlenül a gyerek ragaszkodhat mereven bizonyos dolgokhoz, helyzetekhez, személyekhez és sírhat, akkor is, ha tudja, hogy mi fog történni. Ezeket a merevségeket lazítani kell kitartó munkával, akár jutalmazást is be lehet vonni, pl. ma xy lesz a sofőr, ha nem sírsz emiatt, akkor buszozás után kapsz 1 gumicukrot/matricát/pöröghetsz 3-at (vagy bármi, ami számára jutalomértékű).