LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: Képcserés kommunikáció

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21446

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Motiválatlan gyereket nem szabad tanítani
: Nem is lehet. :unsure:
Az a baj, hogy ha nincs kedve, akkor mostanában semmire nem tudom rávenni. Közös játékra se. De a programokat továbbra is szervezi a napló és a napirendi kártyák segítségével. :laugh:

Az utánozós terelés nagyon jól ment régen, de már átlát a szitán. És ravaszkodik! Megpróbál átvágni! Nem kicsit aggódom az ovi miatt. :( Nagyon be kellene ott strukturálni, de mi van, ha ott is lázad? Azon töprengek, hogy tegyek-e ki folyamatábrákat? Vagy már értelmetlen, mivel eddig nem volt? Hogy lehetne rávenni, hogy ott legalább viselkedjen? (Persze azért ott mindenképp strukturáltabb az élet, valószínűleg kevesebb probléma lesz, de nagyon tartok tőle, hogy ott is keményen elkezd rituálézni, mert itthon most az megy.) Csináljak millióegy szabályoldalt?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21451

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Szanya: én pont ezzel küzdöttem a suliban! Egyszerűen képtelen vagyok annyi szabályt készíteni neki, amire tényleg szükség lenne. 3-mal indultunk, év végére 8 volt a falon. Végül csak a legproblémásabb dolgokat szabályoztam be, de bővült. Sokat megtanult és elhagyott problémákat, de jött helyette más, pár dolog viszont állandó maradt (pl. a firkálás).
Figyelem, motiváció, feladattudat. az én fiamat viszonylag könnyű rávenni minden aktivitásra, mindent szívesen elkezd, aztán 3 perc után feláll és visszamegy ahhoz, amit szeret. Labolenéknél így volt a memóriával. Persze, jön, játszunk, aztán három húzás után közli, hogy ezt befejezi. Talán az jön be legjobban, ha a feladatot valamilyen kedvenc téma köré szervezzük. Dominózni utál. Vadasban talált egyet, aztán a suliban is, ami közlekedéssel kapcsolatos. A dominó egyik felén egy tábla, a másikon egy részletgazdag utcakép, szintén egy táblával. Haladni úgy kell, hogy a kép mellé kell tenni azt a táblát ábrázoló dominót, amit az utcaképen megtalál. Nem egyszerű, de SA-val egy kis indító segítséggel végigjátszotta. Itthon van 4 féle dominó, érti a lényegét, de nem tudom leültetni játszani. Azt mondja érdeklik a számok, matekozni akar, de ahogy én számolnék vele, az nem köti le, nem ér célba. Nagyon kreatívnak kell lenni az őt tanítóknak!

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21454

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Nálunk ment a dominó, ha nem is szerette, de hajlandó volt néha játszani. Viszont azt nem fogadta el, hogy mellé kell rakni, nem a végére. Vagy a végére rakta, vagy keresztbe. De eltolva nem. Aztán rávettem, de azóta se hajlandó játszani vele.

Visszatérve a képcserés kommunikációra: anyukám elkezdett most rajzolni neki egy képes szótárt, amiben mondatok lesznek (mármint 1 kép jelent majd 1 mondatot, nem úgy, mint a PECS-nél). Mivel mondatot nehezen rak össze (hiányzik a fejéből a nyelvtan) ezért megpróbáljuk a mondatokat egyben megtanítani. Hát irtó kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az eredmény.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21461

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Ezt mi is csináltuk. Véges számú mondatot elég jól meg lehet velük tanítani, de akkor is el fog jönni egy szint, amikor majd azt a mondatot variálni kell. Pl. igeidők.
Volt egy barátnőm a fősulin, matek antitallentum, de szuper memória. Úgy ment át a gyak. vizsgákon, hogy a feladat gyűjtemény összes feladatának a megoldását megtanulta, integrálás levezetve. Ha kicseréltünk egy x-et y-ra, már dőlt a mutatvány. Ez a mondat megtanulás nekem hasonlónak tűnik.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21464

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Azt is lerajzoljuk. :cheer:

Na látod én matekból antitalentum vagyok, a memóriám is pocsék. Mégis átmentem analízisből meg valszámból. De hogy hogyan, azt csak a Jóisten tudja... Ha a gyerek ilyen képességhiányosan mégis átmegy valahogy "beszédből", akkor nagyon fogok örülni. Neki legalább a memóriája jó. Ahogy jelenleg beszél, ahhoz kódfejtés kell, szerintem ennél csak jobb lehet már. És tulajdonképpen így is értem. (Én meg az apja, aztán más se...)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21466

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Jó sok rajzotok lesz! :)

Nálunk is sokáig kellett még a nagyszülőknek is tolmácsolni. Hidd el, előbb-utóbb fogja érteni mindenki, csak esetleg fogják érezni a furcsaságot.

Ma Z is beszélgetett egy 10-12 év körüli kisfiúval a játszón. TV logókat rajzolt és kissrác a PBS-t magyar kiejtéssel merte kimondani. A fiam rászólt, hogy ez amerikai csatorna, ott angolul beszélnek, mondja angolul. Ebből kialakult egy pár mondatos dialógus a TV csatornákról meg a nyelvtanulásról. Persze lengyelezett is! :laugh: A kezdeti rémes indítás ellenére (rossz angol kiejtés :angry: :P ) szimpi lehetett neki a srác, mert búcsúzáskor megkérdezte, hogy akar-e a családi képünkön rajta lenni. Nála mostanában ez a szimpátia jele, mindenkit és mindent rá akar tenni a családi képekre, aki tetszik neki.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21467

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A családi képre? Hát, gondolom nézett egyet a kisfiú. :laugh:

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21468

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Remélem nem is hallotta! :whistle:

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21473

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Hú Szanya, nagyon izgat ez az egész mondatos szótár, feltétlen hozd el ha lesz tali legközelebb!!!
Nagyon ügyesek, kreatívak vagytok!

Én csak igékből készítettem ilyen kártyás szótárt (a DB-ban fenn van néhány oldal belőle), el is vittem néhányszor a talikra, de szerintem senki sem tart pont ott beszédben mint mi, talán Süni nézett bele egyszer, de azóta már gigantikusra is bővítettem.
Nekünk nagyon jó volt, még most is előveszem sokszor, viszont nagyon személyreszabott, hiszen minden igénél a gyerek van a képen ahol E/1 ben van a ragozás. Az összes igénél hiányzik viszont a T/2 (ti) képe mert ilyen képet nagyon enhéz is lenne fényképezni. E2/-ből is nagyon kevés kép van és azokon mind én szerepelek, mert én szoktam a gyerekkel nézegetni, tehát csak így használható, ha apa nézegetné vele a képeket, máris E/3-as mondatot kellene mondaniuk.
Soknál pedig több kép is van egy személyre, mert az is jó autiszmusban ha egy adott dzó jelentéséhez sok sok példát megjehgyez az általánosítás problematikája miatt. Bár úgy tűnik mindtha nálunk nem lenne ilyen probléma, de talán csak nem veszem észre.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21477

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Tomger, láttam az igés szótáradat (mármint a DB-ben lévő részét), nagyon szuper! Nekünk is ezt javasolta annó Emma, csak képtelen voltam kivitelezni. :(
Az általánosítási problémát én sem érzékelem. Sőt! Inkább az a jellemző, hogy túlságosan is kreatívan használja a minimális szókincsét. (Egyébként ez nem baj, csak úgy érzem, folyton kötekszem vele emiatt. Mivel javítgatom.)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21483

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Tudatlan vagyok :)
Hol találom meg ezt a BMshare-t? Hogyan lehet nézegetni, letölteni dolgokat róla?
Én egyenlőre fényképes kártyákat használok a PECS-nél, mert azt ismeri fel, ez bevált.
De azért nagyon kíváncsi vagyok, pl. erre a fájós testrész dologra :unsure:

Köszi, bocsi, hogy közbeszóltam!

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21484

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Jobbra van a füle a leírásnak, de a GYIK-ba is betettük emlékeim szerint. Kicsit átdizájnolták azóta, de szerintem nagyjából ugyanúgy kell regisztrálni.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21593

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
mandarin: sikerült a bmshare-re felnézni?
auti.hu/index.php/gyik/665-mi-az-a-boardmakershare-bmshare
Itt a leírás róla. Amúgy program nélkül is ki lehet menteni elkészült képeket onnan, csak akkor nem lesz szerkeszthető. De ötletadónak is nagyon jó az oldal.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21622

• mandarin
  • mandarin profilkép
  • Nem elérhető
  • 8 éves auti kisfiú, két kishúg
Igen, megnézegettem. Jó sok minden van rajta!

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21841

• danimanó
  • danimanó profilkép
  • Nem elérhető
Szeretném elkezdeni a napirendezést a kisfiamnál és most szándékozok venni egy lamináló gépet. De nekem mind olyan egyforma :) , van esetleg valami amire figyelnem kell, hogy tudja azt a gép?
Még valami: Ha A4-es lapra laminálok, azt nem tudom úgy szétvágni, hogy minden oldala le legyen laminálva. Ti hogy lamináltok? Lehet, hogy az egész tök egyszerű, csak nekem tűnik bonyolultnak. :)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21842

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A laminálóhoz nem tudok hozzászólni, a mienk tök primitív, de a célra épp megfelel. A gyerek már milliószor szétszedte (áramtalanított állapotban természetesen) és még szuperál...
A/4-essel úgy tudod megcsinálni, hogy szétvágod a papírt kártyákra és külön-külön rakod be. Esélyes, hogy összecsúszik. Nekem össze szokott. :unsure:

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21846

• Lucy
  • Lucy profilkép
  • Nem elérhető
Szia Danimanó,
mi néhány hónapja vettük a laminálónkat, Ednet márka, a Metróban szokott lenni, olykor akciós is. Nem vészes az ára, tök egyszerű a használata, és elég jó minőséget képvisel szerintem. Volt drágább is, A3-ashoz, meg ilyenek, szerintem az felesleges.
Mi sajnos az elején bevásároltunk egy hideg laminálóval, de mondjuk azt ritkán is kapni, hát én belefutottam sikeresen :angry: , drága bele a speciális fólia, és ritkán is kapni.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21851

• champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
Danimanó: nekünk A4-es Tesco gazdaságos van, mi 6000 Ft-t vettük, de akciósan fele ennyi. Egyszer kellett javítani, de azt a férjem simán megoldotta. 4,5 éve jól működik, pedig mi sokat laminálunk.
Arra figyelj, amikor laminálsz, hogy akkor ér valamit, ha minden kép, kártya körül van néhány mm jól lezárt fólia. Ha több kártyát raksz az A4-es fóliába, akkor hagyjál közöttük helyet, hogy majd mindet jól körbe tudd vágni. Az, hogy mennyi hely kell, az függ a a laminálandó cucc vastagságától. Ha vastagabb a papír, akkor nagyobb szélet kell neki hagyni.
Azért, hogy ne csússzanak össze én azt szoktam csináln, hogy egy kemény könyvön rakom össze amit laminálni szeretnék és a könyv segítségével úgy csúsztatom be a laminálóba, hogy végig vízszintes maradjon.

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21886

• danimanó
  • danimanó profilkép
  • Nem elérhető
Köszönöm szépen a válaszokat! Sokat segítettek!
Eddig csak a neten keresgéltem, de a legalapvetőbb helyek, amelyeket ti is említettetek (Metro és Tesco) eszembe se jutottak. :) Holnap meglátogatom mindkettőt. :)

Válasz: Képcserés kommunikáció 11 éve 6 hónapja #21887

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Danimanó!
Én másfél éve MediaMarkt-ban vettem és ugyancsak ednet márkát. Ha jól emlékszem 8-9000 körüli összegbe került és talán ez volt a legolcsóbb (hideg és meleg fóliázást is tud, de csak az utóbbit használom). Eddig nem volt vele komoly gond, talán csak 1-2 *gyürte be a fóliát, amikor is el kellett dobni a végeredményt és csak nehezen tudtam kicibálni a gépből a félrement anyagot.
Fólia: sztem érdemes A/4 es és névjegykártyához való méretet is beszerezni (65*95). Ez utóbbi jó lesz a napirendi kártyákhoz, de pecs-hez is, amikor már csak 1-2 új kártyát készítesz.
Oldalmegjelenítési idő: 0.175 másodperc