LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: A gyógypedagógus válaszol

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 12 éve 1 hónapja #16559

• heringmoni
  • heringmoni profilkép
Kedves Orsolya!

Ez remek hír,mert Szigetszentmiklóson van egy nagyon jó logopédus, TSMT terapeuta, AIT-FST terapeuta hölgy, Bebesiné Simon Henrietta, aki szerintem tud segíteni Önöknek. A telefonszámát szívesen elküldöm Önnek emailben, ha szeretné. Ehhez kérem, írjon a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. egy emlékezetőt!
Mónika
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 12 éve 1 hónapja #16657

• Liliana
  • Liliana profilkép
Kedves Mónika!

Hozzád fordulnék egy problémával! Az egyik közeli barátom az autizmus tüneteit mutatja (saját véleményem és a témában szerzett ismereteim szerint, ami nem sok)
A következők a tünetek: Az egyetlen barátja én vagyok, és én sem "teljes értékű", nagyon nehezen áll rá, hogy beszélgessen akár csak minimálisan is másokkal (beleértve a családját, és saját kortársait), mióta ismerem (7 éve) egyetlen alkalommal láttam, hogy valakit megölelt volna. Rendkívül zárkózott, magába forduló, nem szeret társaságba menni, bár már volt rá alkalom, azonban sosem érezte jól magát, inkább elvonult. Nehezen, akadozva olvas. A közeli ismerőseivel nem okoz számára gondot, hogy szemkontaktust teremtsen, de akivel nem kerül napi kontaktusba, annak általában kerüli a tekintetét. Szociálisan nem túl érzékeny. Tudja, hogy a mondandójával olykor fájdalmat okoz másoknak, de látszólag nem különösebben érinti ez. Annak ellenére, hogy huszonkét éves és rendkívül jóképű fiatalember, egyetlen egyszer létesített nővel kapcsolatot, bár úgy tűnt nem akar vagy, nem tud egy kapcsolat kimondatlan szabályainak megfelelni, pl: teljesen természetesnek vette, hogy a szülinapját velem és nem barátnőjével tölti, és nem értette vagy nem érdekelte, miért gond, ha a problémáit velem beszéli meg és nem a barátnőjével. Beszélgetés közben gyakran csapong, közbe vág, nem az aktuális témához szól hozzá, hanem teljesen másról kezd beszélni. Ezek külön-külön leírva, akár egy begubózott gyerek tulajdonságai is lehetnének, de összesítve nem tudom mire gondoljak... Azért írok önnek, mert nem akarok olyat elvárni a barátomtól, amire esetleg nem képes. Érteni szeretném őt! Lehetséges, hogy egy nagyon gyenge autizmus az oka mindennek?

Előre is köszönöm a válaszát!

Liliana
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 12 éve 1 hónapja #16688

• heringmoni
  • heringmoni profilkép
Kedves Liliána!
Nagyon szerencsés a barátja, hogy ilyen kedves, figyelmes, aggódó, törődő barátai vannak, mint Ön. A felsorolt tünetek valóban lehetnek az autizmus tünetei is, de ennyi információ és személyes találkozás nélkül nagyon nagy felelőtlenség lenne részemről állást foglalni az autista vagy sem kérdésben. A pontos diagnózishoz alapos, szakszerű kivizsgálásra van szükség. Amennyiben barátai tünetei zavaróak a mindennapi életvitel szempontjából, akkor javaslom, beszélgessen el vele az Önben felmerültekről. (A "Nézz a szemembe" írójának, J.E: Robinsonnak is egy barátja adott egy könyvet a kezébe az autizmusról felnőtt korában, és így sikerült megértenie a saját állapotát, és ezt követően sok sok mindenben tudott tovább fejlődni a társas kapcsolat terén is).
Mónika
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 12 éve 1 hónapja #16689

• Liliana
  • Liliana profilkép
Köszönöm szépen a válaszát! Akkor megpróbálom valahogy rávezetni, remélem sikerrel járok!
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 11 hónapja #17575

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
  • Lányom 9 éves Asperg, fiam 7 éves auti
Kedves Mónika!
Szeretném megkérdezni, mit javasol nekünk a lányommal kapcsolatban.
Kinga 7 éves, első osztályos kislány egy egyházi iskolában. Már az oviban is gond volt, hogy úgy barátkozott, hogy a pici, törékeny kislányokat simogatta. Persze ez egy idő után terhes lett a gyerekek számára. Akkor azt hittem, hogy kinövi, de sajnos tévedtem, és közben megkaptuk az Asperger diagnózist is. Az iskolában ez a simogatósdi folytatódott, sőt, elfajult. Több gyerek van az iskolában, akit így szeretget, az egyik gyerek ovis testvére is gyakran áldozat, akinek az anyukája személyesen megkeresett, hogy keressünk közösen megoldást a problémára. Ez az ovis kislány Kinga kedvence, az uszodában találkoznak minden héten és Kinga azért várja az úszást, hogy ezt a kislányt szeretgethesse. Persze emiatt minden gyerek utálja őt és bántják is emiatt, gorombák vele.
Szerintem ez a simogatás egy örömforrás a számára, ezt ő maga is mondta, hogy olyan cuki, amikor nyafognak a vékony hangjukon. Már mondtam neki, hogy simogatás helyett inkább kérdezze meg, melyik a kedvenc hercegnője, stb. Egyszer ez sikerült is és akkor megdicsértem. A szabályt szerintem érti, hogy kit simogathatunk (egyébként senki mást nem ölelget és azt sem szereti, ha ,mi tesszük ezt vele). Még a cicát szokta kínozni (ő is kínzásnak nevezi), mert ő is olyan édi, amikor a bőrt a cica fején hátrahúzza és még cicásabbak lesznek a szemei :blink:
A jutalmazáson gondolkodtam, de azzal az a baj, hogy a tanító nénik nem láthatják mindig, mikor simogat, sőt, akkor teszi, amikor tudja, hogy senki nem nézi.
Ma azt próbáltuk itthon, hogy őt is addig simogattuk, amíg nagyon kellemetlen volt a számára és mondtuk, hogy a gyerekek is így éreznek, amikor te csinálod, stb, inkább kérdezd tőlük ezt meg ezt.
Kinga nagyon jó képességű kislány, a testbeszédet biztos nem érti, és a helyzeteket sem mindig.
Mivel már több gyerek anyukája is lázad Kinga ellen, valamit tennünk kell, hogy ez a viselkedés megszűnjön.
Válaszát köszönettel várom!
Manka
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 10 hónapja #18625

• danimanó
  • danimanó profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Mónika,

4 éves autista kisfiamnak keresek Debrecenben gyógypedagógust. Nem tud esetleg valakit ajánlani?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Danimanó anyukája
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 9 hónapja #18707

• heringmoni
  • heringmoni profilkép
Kedves Danimanó Anyu!
egyelőre sajnos senkit sem találtam az ismerőseim ismerősei között. De ez nem azt jelenti, hogy nincs senki, csak azt, hogy én ismerek kevés embert :(
Nem adtam fel, ha kapok pozitív visszajezést jelentkezem!
Mónika
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 9 hónapja #18713

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Mónika!
Pár hete ezen a lapon (2-3 hozzászólással feljebb) feltettem egy kérdést Önnek, kíváncsian várom válaszát! :)
Köszönettel:
Manka
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 9 hónapja #18843

• heringmoni
  • heringmoni profilkép
Kedves Manka!

Szerintem az, hogy próbálták megéreztetni Kingával, hogy milyen is az másoknak, amikor ő "túlszereti" őket egy jó ötlet. Ezen kívül lehetne rajzos szociális történetet gyártani az ölelgetésről. Lehet az is egy szabály, hogy megölelheti azt a valakit, akit szeret ölelgetni, de csak 1x egy nap, és csak addig ölelheti, amíg 3ig számol. Ha ez sem hoz eredményt, akkor be lehet vezetni a tiltókártyát: ne ölelj! És megbeszélni, hogy az a szabály, hogy ha Kinga betartja a "ne ölelj"-t, akkor kap vmi nagyon nagyon kedves jutalmat. Ha azonban ölelget, akkor sajnos ezt a kártyát mondjuk a tanító néni beragasztja az üzenőbe pl. Ha este azt látják, hogy van kártya, akkor szomorúság, és ismét elmodás, hogy ez nem jó. Ha nincs kártya, akkor jöhet az öröm és a jutalom. Persze mindehhez jó lenne, ha lenne valaki, aki a kritikus helyzetekben Kinga mellett van, és segíti őt....lehet az is egy megoldás, hogy kap Kinga valamit, amit ölelgetés helyett bekapcsolhat, nyúzhat, és ez a valami Kinga számára kellemes, nyafogós hanagot ad ki, hátha ez tudná helyettesíteni a kislányok nyafizását..
Mónika
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 9 hónapja #18903

• Manka197
  • Manka197 profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Mónika!
Köszönöm az ötleteket! A szociális történettel kezdjük. Jó lenne mellé egy asszisztens a suliba, de egyenlőre maradnak a tanító nénik, akik szerencsére nagyon nyitottak, mióta tudják a diagnózist.
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 6 hónapja #21648

• danimanó
  • danimanó profilkép
  • Nem elérhető
Kedves Mónika,

ajánlottak nekem egy gyógypedagógust, voltunk is nála, de úgy érzem csöbörből vödörbe estünk, mert ugyanolyan szigorú, mint az előző, akit egyáltalán nem fogadott el. Ha nem fogadott szót ugyanabban a helyzetben harmadjára sem, büntihelyre került. (?) Az előző gyógypedünk azzal indított, hogy leültette a székre és beszorította az asztallal, hogy ne tudjon "elmenekülni". Természetesen jött a hiszti meg a fejbeverés és nem volt hajlandó csinálni semmit sem. Ráadásul ilyen helyzetek után jobban bezárkózik a kis világába, kb. 1 óra múlva hajlandó nyitni. :(
Ilyen szigorúnak kell lennie egy fejlesztésnek vagy én vagyok túl lágyszívű anyuka?
Ha én foglalkozok vele, otthon semmilyen hiszti nincs, megmutatom képekben a feladatokat, hogy mik lesznek és természetesen a végén a jutalmat. :) És szépen végrehajt minden feladatot. És nincs se hiszti, se sírás.

Nem tudom, hogy mit tegyek. :(

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv
danimanó anyu
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 1 hónapja #26168

• alma1001
  • alma1001 profilkép
Él még ez az oldal?
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 1 hónapja #26170

• alma1001
  • alma1001 profilkép
Uj látogató vagyok itt,hetek óta nagyon elkeseredve. Kisfiam 4,5 hónapos,egészséges császármetszéssel született baba.Első terhesség,nem ittam nem dohányoztam,drogoztam,teljesen panaszmentes voltam,28 éves vagyok..Se terhességi,se szülési komplikáció nem volt,csipőszükületem miatt programozott császár volt 41.gestaciós héten.Apgar 9/10 volt(szülészeten dolgozó nővér vagyok,mindent rendben találtam az operáció alatt).
Nehezen szopizott befelé forduló mellbimbómmal,végül a nagy stressz miatt a tejcsi elapadt,tápszeresek lettünk 3 hónaposan.Egyébként jól fejlődő,csodaszép baba. Mig fel nem figyeltünk arra h kerüli a szemkontaktust,néha néha ránk néz de tova siklik a tekintete. Ha nagyon az arcába bujunk,bohóckodunk,akkor rövid ideig fixál ránk,játékokra.A játékok se nagyon érdeklik,de ha a kezébe adjuk perceket elvan vele.Neurológusnál jártunk,ő küldött minket koponya uh-ra,eeg-re,minden rendben volt.Idegrendszeri eltérése nincs. Picit merevebbek a felső végtagjai de nem vagyunk kfejezetten spaztikusak.Sima gyógytornát kezdtünk és dévényes gyógytornászhoz is fordultunk,gondolván h az idegrendszer érlelésével hátha fejlődünk valamicskét.Nem utasitja el a fizikai közeledést,sőt,bújós édes kis gyerek,sőt közös játékba is sikerült belevonni,nem egyszerűen,de a figyelme felkelthető.A családban nincs hasonló probléma,próbálunk mindenbe kapaszkodni,nem magára hagyni,folyton beszélünk hozzá,vagy ha ki is megyünk mennek neki a gyerek dalok,Imád pl tévézni,na arra aztán fixál,meg az ablakokat lámpákat imádja bámulni.Néha sokáig nézi a szánkat ahogy beszélünk,mintákat a ruhánkon. Hallása-látása rendben.Az is érdekes h a hangokra nem fordul oda,de a szemén látjuk h hallja,mered olyankor mint aki fülel....De volt már rá példa h elmentünk előtte ahogy ő feküdt,és bizony fejforditással végig követte ahogy mentünk,van h észre sem veszi ha felé állok.Alvása egyébként jó,éjjel elalszik 8-9 órákat is... Hogy tetszik látni a helyzetet?Mert a neurológusunk csak azt hajtogatja hogy majd a fejlődés során kiderül.Csak egy véleményt kérek,nagyon köszönöm
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 1 hónapja #26175

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Kedves Alma: autizmust leghamarabb is csak 1,5 éves korban diagnosztizálnak, mert a tünetek csak akkor válnak láthatóvá, értelmezhetővé. Nagy valószínűséggel semmi gond nincs a kicsi fejlődésével, amit leírtál nekem teljesen jónak tűnik egy 4,5 hónapos gyerekhez nézve.
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 1 hónapja #26176

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Mi ugyan nem vagyunk gyógypedagógusok (Labolen gyógypedagógiai asszisztens és autizmusban érintett szülő, én csak az utóbbi), de hadd válaszoljak én is.
Értem az aggodalom okát, de ezt tényleg nem lehet ennyire korán diagnosztizálni, még a legújabb babákon végzett vizsgálati módszerek is csak az autizmus valószínűségének mértékét próbálják megállapítani.
A felsorolt tünetek más okból is adódhatnak és lehet, hogy egyszerűen megszűnnek az idegrendszeri éréssel. Az autizmus sokszor együtt jár más feltűnő dolgokkal is, pl. rosszul alszik a gyerek, sokat sír, rosszul eszik, hangérzékeny, nem bírja a betakarást, stb. Ilyet nem említesz.
Ha esetleg valami probléma mégis lenne, azon nem segít, ha folyton beszéltek hozzá, vagy megy a babazene. Semmi jelentősége. Annyit érdemes kommunikálni, amennyi természetesen jön, adódik.
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 1 hónapja #26177

• heringmoni
  • heringmoni profilkép
Kedves Alma!
Aggodalmát megértem, anyukaként az emberben gyakran felmerül, hogy vajon minden rendben van-e a gyermekemmel. Ahogyan "labolen" is írta, autizmus spektrumzavart ilyen fiatal korban még nem lehet megállapítani. A legújabb kutatások 6 hónapos kortól találtak eltérést a később autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermekek és a neurotipikus fejlődésmenetű gyermekek fejlődésében. Azt javaslom, hogy ha bármiféle kételye, aggodalma van kisfia fejlődésével kapcsolatban, keresse fel bátrn az Önökhöz legközelebbi korai fejlesztést végző intézményt. Itt megvizsgálják a kisfiát, és elbeszélgetnek Önnel is a fejlődéséről. Amennyiben a vizsgálatot végző szakember eltérést nem tapasztal, eloszlatja majd az Ön aggodalmait. Amennyiben bármilyen eltérést tapasztal további vizsgálatot vagy terápiás segítséget tud ajánlani. Az Ön által leírtak alapján, mivel kisfia még csak 4,5 hónapos én nem érzek elmaradást a fejlődésében, de a teljesen megnyugtató válaszhoz a személyes találkozás elengedhetetlen; így arra kérem, ne magában őrlődjön, hanem kérjen segítséget, és azt remélem, együtt örülhetünk majd annak, hogy nincs semmi gond :)
szeretettel Mónika
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 11 éve 1 hónapja #26180

• alma1001
  • alma1001 profilkép
köszönöm szépen a válaszokat
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 10 éve 11 hónapja #28053

• cilamila
  • cilamila profilkép
Kedves Alma,
mintha az en kislanyomrol irtad volna a leveled, teljesen ugyanezek a tuneteink, bar nalunk az alig gagyogas is "bejatszik".
Mi is jarunk Devenyeshez, igy 5 honaposan sikerult a hatrol hasra fordulas, azota azt gyurjuk, bar mostanaban az arcat a lepedobe furja es repulozik, ez nem vmi jo jel:-(. Egyebkent nalunk is ez van: lampat nez, meg elnez az arcunkrol, ritkan gagyog, siman elvan haton fekve, pedig jatekokkal veszem korul, tulontul is jol alszik(mar voltunk vizsgalaton, hatha szervi, de nem), lemaradt mozgasfejlodes, meg nezi a kezeit, az egyiket meg okolben is tartja, 3 hosan nem fordult hang iranyaba, de most mar igen, a fule rendben.
Erdeklodenk, ti hol tartotok, cirka egy idosek lehetunk.
Amugy mi is csaszar, de kicsivel korabban mint kellett volna.
Jovo heten korai fejlesztobe megyunk.
Lecci irj, ha tudsz, en is tiszta para vagyok,
mailcimet is szivesen megadok,
udv, Cilamila
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 10 éve 9 hónapja #29571

• alma1001
  • alma1001 profilkép
Szia,na jó h rájöttem h a fenébe kell ide irni. Olvastam amit irtál....Na hol is tartunk mi... dévényesnél 8 alkalommal voltunk,baba 7 hónapos kora előtt elkezdett önállóan szépen forogni,azt beszéltük meg megpróbáljuk nélküle,ugyh abbahagytuk.Most betöltötte a 8.hónapot! Minden érdekli,minden játékja,az utolsó zacskó is,minden.Ez jó!pelenkázás közben is mindent huz,szed le amit csak elér.Közérzete jó,kiegyensulyozott baba.Szemkontaktusa sokat javult,de nem tartja mindig.Közös játékba bevonható,sokat,nagyon sokat nevet mikor bohóckodunk.A beszédünkre az ő módján válaszol! Kifejezi örömét,de szoktunk incselkedni vele h kihuzzuk a kezéből ami épp benne van,és arra bemérdegesedik.Ez is jó! Utánzás,hu,nagyon féltem tőle,mert ez kell majd h fejlődjön.Megtanitottam tapsolni!Ennek nagyon örültem!Ezek szerint tanitható! Sokszor olyan mintha ránk se nézne,huzom előtte a játékát,oda se néz,de érte nyul...érdekes.Ablakokat,fényeket továbbra is bámulja!Bujni bujik,akármelyikünkhöz,itthagyhatom apjával,nagyszülőkkel ha dolgom van,barátoktól se fél,nem sir,nincs görcsös sirás vagy ragaszkodás semmihez,jól alszik,jól eszik.Foogni továbbra is nagyon szeret,kuszás nincs,inkább a mászásra látok hajlandóságot,feltolja magát négykézlábra és előre hátra hintázik.De egyelőre ez is ennyi.Ülni ügyesen ül,akár félórákig is,igy is játszik. Korábban irtam neked email cimet,de hátha van facebook-od,mert én az emailt nem nagyon nézem.Pázmándi Ágika vagyok kazincbarcikáról.Igy keress rám.Nyugodtan jelölj be,kiváncsi lennék miujság veletek.
Téma zárolva.

Válasz: A gyógypedagógus válaszol 10 éve 9 hónapja #29572

• alma1001
  • alma1001 profilkép
Szia,na jó h rájöttem h a fenébe kell ide irni. Olvastam amit irtál....Na hol is tartunk mi... dévényesnél 8 alkalommal voltunk,baba 7 hónapos kora előtt elkezdett önállóan szépen forogni,azt beszéltük meg megpróbáljuk nélküle,ugyh abbahagytuk.Most betöltötte a 8.hónapot! Minden érdekli,minden játékja,az utolsó zacskó is,minden.Ez jó!pelenkázás közben is mindent huz,szed le amit csak elér.Közérzete jó,kiegyensulyozott baba.Szemkontaktusa sokat javult,de nem tartja mindig.Közös játékba bevonható,sokat,nagyon sokat nevet mikor bohóckodunk.A beszédünkre az ő módján válaszol! Kifejezi örömét,de szoktunk incselkedni vele h kihuzzuk a kezéből ami épp benne van,és arra bemérdegesedik.Ez is jó! Utánzás,hu,nagyon féltem tőle,mert ez kell majd h fejlődjön.Megtanitottam tapsolni!Ennek nagyon örültem!Ezek szerint tanitható! Sokszor olyan mintha ránk se nézne,huzom előtte a játékát,oda se néz,de érte nyul...érdekes.Ablakokat,fényeket továbbra is bámulja!Bujni bujik,akármelyikünkhöz,itthagyhatom apjával,nagyszülőkkel ha dolgom van,barátoktól se fél,nem sir,nincs görcsös sirás vagy ragaszkodás semmihez,jól alszik,jól eszik.Foogni továbbra is nagyon szeret,kuszás nincs,inkább a mászásra látok hajlandóságot,feltolja magát négykézlábra és előre hátra hintázik.De egyelőre ez is ennyi.Ülni ügyesen ül,akár félórákig is,igy is játszik. Korábban irtam neked email cimet,de hátha van facebook-od,mert én az emailt nem nagyon nézem.Pázmándi Ágika vagyok kazincbarcikáról.Igy keress rám.Nyugodtan jelölj be,kiváncsi lennék miujság veletek.
Téma zárolva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.144 másodperc