LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Fejlesztés

Téma: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6892

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Nálunk is előfordult minden hiba amit csak elképzelhetsz. A kívánt mennyiség, heti 4-5- vagy 6! alkalom, sokszor nem tudjuk tartani. Most pl már rég letelt a feladatsorunk ideje is és nem tudok időpontot egyeztetni a tanárral, a héten csak 3 * fért bele a torna...
,,Ha kihagyunk egy gyakorlatot az nagy baj?,,
Arra gondolsz amit mondtál is: Egy feladatot nagyon nem szeret a gyerek azért kihagyjátok vagy mert Ti nem meritek a gyerekkel csinálni.
Sztem nem baj, de beszéld meg az oktatóval, hogy tudja azt a feladatot nem csináltátok, tehát ne építsen a következő feladatsorban arra a tevékenységre. Sztem a hátrabukfencet valamilyen formában be kellene iktatni előbb vagy utóbb, de majd a tanár segít, hogy hogyan nyúlj a gyerekhez. Ennek a feladatnak a light-os variációja amikor a földön ahogy előre bukfencezik simán körbe pördíted hátra, a szaltós variációja amikor a gyerek veled szemben az öledben ül (te széken ülsz)és a gyerek hátravetődik és te továbbsegítve a pördülést végül négykézláb fejezi be a feladatot. És még ezt is lehet fokozni úgy, hogy a kiindulóhelyzetben te állsz, a gyereket szemben tartod és onnan indul a feladat, végül ugyancsak négykézláb a földön ér véget. Ez jó munka a szülőnek is:)
Már többször előfordult hogy eltettem a feladatsor és véletlenűl nem abban a sorrendben csináltam, vagy már jól tudtam a feladatsor és mégis véletlenül én :) kihagytam egy feladatot. 1-1 ilyen nem számít, legalábbis én azt hiszem emberek vagyunk. Viszont olyan is volt hogy egy feladatot megbeszéltünk a tanárral és 2 hét után jöttem rá hogy én nem úgy változtattam meg a feladatot ahogy azt megbeszéltük, hanem csak valami nagyon pici aprósággal. Akkor azt mondta az oktató hogy ebben a feladatsorban már maradjon az ammit csinálok és a következőben hozzuk be amit meg is beszéltünk.
A letornázott alkalmak száma a mérvadó persze törekedni kell arra hogy teljesüljön a feladatsor beveztő heti 4 majd begyakorló heti 5 majd 6 és a levezető szakasza hheti 4 torna . Ha nem fért bele akkor tolódik az egész, később kéne menni a következő tornaórára. A lényeg hogy, akkor ne vedd fel az új gyakorlatsort ha még nem teljesítetted az előírt számú tornát. Viszont mielőtt kiadná úgyis megnézi a tanár, hogy végzitek a feladatokat és ha még ügyetlen valamelyik gyakorlatban akkor az a feladat valószinüleg marad változatlanul.

Gergő korábban nagyon szeretett tornázni, sajnos most már jó ideje a torna megkezdése nagy morgások és ellenkezésekkel kezdődik, de aztán már csinálja. Másfél év távlatában talán csak 1* volt, hogy annyira ellenkezett ráhagytam és aznap nem tornáztunk.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6893

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Szia Labolen,
nekünk is azt mondta a tanár, hogy az otthoni torna * ideig tart (kb 1-1,5 évig, attól függően hogy mennyi idős a gyerek aki a tornát elkezdi), majd váltani kell egy heti 1-2 alkalmas csoportos órára.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6894

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Jaj, Tomger, köszi!
Nekem meg már itt lelkiismeret furdalásom volt, hogy nem tornázunk itthon. De már tényleg annyira nem akarta!
Hátrabukfencnél én forgattam a gyereket, mert ő nem tudta egyedül. NEm kis izommunka volt, de így ment valahogy. Nálunk a tekeredik a kígyó nem ment. Én is ellinkeskedtem, nem erőltettem, hogy de nyújtsd ki jobban a karod, vagy feküdjél egyenesebben... Most nem is tudja jól csinálni, és pedig van ilyen a csoportosban is. Szóval szerintem azért kell valamelyest erőltetni, mert különben nem tud abban fejlődni, és később is lesznek ilyen gyakorlatok.
A sorrendet azért is jó betartani, mert a gyerek is jobban tudja majd, hogy mi mi után jön. Meg tényleg egymásra is épülnek valamelyest.
Mi sose tudtunk annyit tornázni és olyan heti bontásban, ahogy elő volt írva. Amikor volt időnk, megcsináltuk. Volt hogy heti 2, volt hogy heti 5. Annyi felé kellett alkalmazkodni, mert ott voltak a kicsik, és nekem anyukám volt a segítő, és ő sem ért rá mindig.
A lényeg, hogy meglegyen össz számban, mert az alatt tudja megtanulni jól a sort.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6895

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
Már azt hittem én csinálom enyire szerencsétlenül a torna projektet....

Ki kell találnom vmit, mert ha már fizetünk, akkor ne feleslegesen adjuk ki a pénzt.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6896

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Mi már egy ideje nem csináljuk, de mikor még gőzerővel ment, akkor is folyton beteg volt a gyerek, úgyhogy mi is esetlegesen csináltuk.
A hátrabukfenc nekünk sem ment, sőt még most sem megy. Viszont eleinte abszolút nem mentek a fejjel lefelé lógó pozíciók, most már viszont nagyon szereti.
Én egyébként semmi hatalmas változást a TSMT-től nem érzékeltem, de tény, hogy megcsinál minden tornafeladatot szépen, ami az oviban a nagycsoportosoktól elvárt (az olyanokat, amikhez nem kell beszédértés). A beszédet viszont nem indította be és az izgulós helyzetekben vállmagasságban lógatott kéztartás is megmaradt.
Ettől függetlenül szerintem hasznos rendszeresen csinálni, úgy ahogy elő van írva, mert van fejlesztőértéke, csak szerintem nem az autizmus területein. Viszont mivel az autizmus sok egyéb területen is elmaradást okoz, ezért jó azokat a területeket is fejleszteni.
Mi most ezt a könyvet vesszük végig, úgy ahogy az oviban csinálják: Dr. Tótszöllősyné: Mozgásfejlesztés az óvodában.
Nagyon jó, mert elég részletesen le van írva, mit kell csinálni, és komplex, nehéz feladatok vannak benne. Az eheti feladatsorban pl. helyhatározókat kellett a torna közben gyakorolni.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6909

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Köszi szépen, hogy írtatok!!! :kiss:
Megnyugodtam, hogy nem vagyunk egyedül ezzel heti X kötelező torna teljesítéssel kapcsolatban. Szerencsére Levi még szereti csinálni, kíváncsi leszek pár hónap múlva is ennyire fog-e neki tetszeni.
Ma megpróbáltuk a hátrabukfencet és sikerült, tetszett is neki. Csak mi nem mertük a Levivel csináltatni...
Mentségünkre szolgál, hogy új ez még nekünk, 3 hete csináljuk.

Tomger, nagyon köszi, hogy ilyen jól összefoglaltad a dolgokat. Nem tudtam, hogy ennyire egymásra épülnek a feladatok. Biztos mondta a terapeutánk is - aki nagyon szimpatikus hölgy és jó szakembernek tűnik - de valószínű, hogy akkor még a sokk hatása alatt voltam és nem fogtam fel egy csomó mindent.
Marcit is akkor megnézte a Levi után és padlót fogtam, hogy milyen szemmel látható elmaradásokra hívta fel a figyelmemet, úgyhogy valószínű emiatt nem voltam észnél.
Remélem lesz hatása mindkét gyerkőcnél, Marcinál jó lenne ha végre a mászás is beindulna, meg ülne is... Tegnap volt 10 hónapos, már állandóan áll, de nem akar mászni és ülni.

Szanya, köszönöm a könyvajánlást, mindjárt utána nézek a neten!
Jónak tűnik a könyv, ahogy leírtad!

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6920

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Sephora: nekünk éppen a Hering M. ülteti át 1 emberesre a TSMT-t, mert 2 egyszerre egy időben nem sikerült teljesítenünk a 4-5 db.-ot.

Én gonosz anya voltam, mert próbáltam ragaszkodni a feladatokhoz, apró praktikák bevetésével. Andrisnál a bukfencnél nem volt nyitva a tenyere, majd szépen lassan mindig úgy tettük és egy idő után előbb az egyik tenyere, majd a másik nyílt ki magától. A labdás feladatokkal meg szerintem az őrületbe kergettük szegényt. Látnotok kellet volna azt az undort, de első körben én fogtam a labdát neki csak a kezemet kellett, majd ő fogta a labdát és az én kezem rajta.
Beszédet nem indított, de hogy ügyesedett az biztos. Sőt voltak kedvenc feladatok a forgásos, még jó hogy apa bírta, mert nekem 4 fordulat után hányingerem lett és szédültem. (nem jutnék el így a Marsra)

Szanya: Az a könyv nekem is megvan, még anyué volt az óviban ő adta nekem, hogy ezt lehetne az óvinkba tanulmányozni az óvónéniknek.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6922

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Sünöcske, mi a forgást úgy oldottuk meg, hogy lavórba ült a gyerek és a padlón azt forgattuk. (Én 2 forgástól is elszédülök és hányingerem lesz).
Aztán abbahagytuk a tsmt-t, mert Mimi nagyon felpörgött tőle, nem tudott este csak kb másfél óra alatt elaludni, addig csak ugrált az ágyon, meg nevetett, nagyon rossz volt nézni. Kétszer 8 hetet csináltunk így végig. Azóta, hogy nem tsmt-zünk nincs ilyen probléma. Beszédet sajnos nálunk sem indított...

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6985

• Curasso
  • Curasso profilkép
  • Nem elérhető
Sephorának:

Nekünk már a 2. tornasor úgy lett megrajzolva, hogy egy felnőtt segítője van csak a gyereknek.
Te is kérd meg H.M-et, hogy úgy irányítsa a tornasorotokat, hogy egy felnőtt elegendő legyen hozzá. Így talán van rá esélyed, hogy mire apjuk hazaér egyik csemetéddel már elvégezted a feladatot.

Tegnap nagyon szigorú voltam. Kétszer futottunk neki a tornának, mire hajlandó volt megcsinálni. 1/2 9 volt mire végeztünk.
Úgy gondolom, hogy oltogatni kell a gyereket, hogy neki is vannak nem szeretem "kötelességei", feladatai amit el kell végezni, ugyanúgy mint egy felnőttnek pl a mosogatást, apjuknak a gyerek pelenkázását stb.

Mi a véleményetek?

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6991

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Curasso, mi egy felnőttel kezdtük a első tornasort is. Nem akarták ugyan nagyon elhinni, vagy megérteni, hogy ebben nem tud segíteni a férjem, mert egyszerűen túl későn ér haza. Végül elfogadták, hogy ez van és kész, és csináltak csak nekem tornasort a kislányommal.
Én is következetesen végigcsináltattam vele mindent, egyszer kétszer ha nagyon nem akart nekiállni megpróbáltuk pár óra múlva. Én csak azért voltam ilyen szigorú, mert azt mondták csak így hatásos, ezért TERVEZETT mert ennyiszer, ilyen sorrendben kell csinálni és kész. Hát, csináltuk. Nekünk azt kell hogy mondjam nem ért semmit.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #6994

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
Mi is szoktuk mondani, amikor nem akar menni oviba, vagy ilyesmi, hogy ez most muszáj. Kell. Vagy bevenni a vitamint. A napirend nekünk segített egy kicsit.
A vitamint úgy adjuk be, hogy ez kell ahhoz, hogy működjél fiam, mint az üzemanyag az autónak. Be kell venni. :) Szóval szerintem nyugodtan mondjad, hogy neki is vannak kötelességei, ártani nem árthatsz vele! :D

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7022

• sephora
  • sephora profilkép
  • Nem elérhető
  • Levi 4 és fél (AS), Marci 2 és fél éves
Sünöcske, Curasso!
Lehet, hogy idővel nekünk is 1 emberes feladatok kellenek majd. Jó, hogy írtátok, nem tudtam, hogy van erre is lehetőség!

Viki!
A lavor ötlet nagyon jóóóóóóó! Szerintem a következő tornasorunkban lesz forgás.

Szerencsére Levi még szívesen tornázik, de már előre félek milyen praktikákat kell bevetni majd nála... :silly:

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7023

• agiviki
  • agiviki profilkép
  • Nem elérhető
Sephora, Mimi imádta a legtöbb dolgot a tornasorból, főleg a végét, amikor a bokájánál fogva fejjel lefelé lóbáltam. Hát, mostmár nem bírnám el, de gondolom már másmilyen feladatokat kapnánk. Én is gondolkodom az Ayers terápián. Azt is csináltuk még tsms előtt, Mimi azt is szerette. Nyáron nekünk befejeződik a Korai, gondolkodom hogyan tovább, de valami mozgás biztos lesz benne.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7024

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
agiviki:
A fejjel lefelé lóbálást Zolika is nagyon szereti. :) Van valahol egy tornasor, esetleg videó amiről otthon is lehetne tornászni az interneten? Tudom, hogy nem túl szabályos oktató nélkül, de jobb lenne még így is, mint a semmi. Legalább látnám, hogy mégis miket kéne csinálni.
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7025

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A BHRG-sek azt mondják, hogy nem szabad a videókból kiindulni, mert hülyeség mind, nem az eredeti, meg előtte fel is kell mérni a gyereket.
Szerintem a játszóterezés esetetekben elég. :)
De ha nagyon akarsz tornázni, a Szöllősyné könyv, amiről korábban írtam, jó kis tornagyakorlatokat tartalmaz. Nem olyan, mint a TSMT, de nagyon jó.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7026

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Jó lenne vele tornászni, mert elég nagy a mozgásigénye, és ha már csinálunk valamit, jó lenne, ha olyat tudnék csinálni, amitől egy kicsit fejlődik is. Leginkább a nyáriszünetre szeretném ezt a dolgot kiépíteni, mert szeretném pótolni valamennyire az ovit a kieső 2,5 hónapra.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7027

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Meg már most hanyag tartása van ...

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7028

• Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Akkor tényleg kell tornázni, de spec. arra nem a TSMT való.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7029

• HáromMackó
  • HáromMackó profilkép
  • Nem elérhető
  • Auti kisfiam 10 éves
Hát igen. A nagyfiam is járt gyógytornára az oviban, de ő ugye csinálta azt amit kellett, meg most is jár, mert 4 év úszás sem volt elég a hanyagtartás megszüntetésére. Valószínűleg ezt sajnos tőlem örökölték a gyerekeim. Remélem komoly dolog nem lesz belőle, mi mindent megteszünk ezért. Többek között ezért is szeretnénk, ha majd idővel az összes gyerek rendszeresen járna úszni.

Válasz: TSMT, Ayres, HRG, Alapozó terápia 12 éve 5 hónapja #7030

• labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
3mackó: valamiért én teljesen azt hittem, ti jártok tsmt-re. Biztos azért, mert bukfencezik, meg kézen áll! :)
Ééééés tényleg jön a front! :D
Oldalmegjelenítési idő: 0.043 másodperc