LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

 A társasjátékok az élményen túl számos területen nyújtanak fejlődési lehetőséget az autizmussal élő gyermekek számára. 

  • Kommunikáció: A szókincsbővítés alapvető, ám ezen kívül a szerepcserét is elősegíti. Kommunikációs alaphelyzet, hogy egy beszélgetésben egyszer te egyszer én beszélek, ami megfelel a társasban annak, hogy egyszer te dobsz, egyszer én. 
  • Szabálytudat: Egy társasjáték nagyon kötött szabályokkal rendelkezik, határozott az eleje és vége, és minden szabály egyaránt vonatkozik mindenkire. 
  • Feladattartás: a jól megfogható, zárt vége miatt belátható, hogy meddig fog tartani a játék, így könnyebb az elejétől a végéig részt venni benne.
  • Figyelem a társakra: ki mikor következik, kocka elkérése.
  • Érzelmi fejlődés: Győzelem-vesztés megélése, feldolgozása.
  • Stressz kezelése: a játék kimenetele nincs előre eldöntve, emiatt a gyermekben ez a bizonytalanság feszültséget kelthet. Ám itt kontrollált körülmények között élheti meg, dolgozhatja fel.
  • Társas helyzetek gyakorlása: várakozás, annak eldöntése, hogy ki kezdjen, szabályok megbeszélése.
Épp ezért nagyon fontos, hogy gyermekünkkel tudjunk társasjátékozni. Fontos, hogy a számukra választott társas a fejlettségi szintjüknek megfelelő legyen, kellően világos szabályok legyenek, melyeket vizuális támogatással tehetünk egyértelművé a gyerek számára. És persze szívesebben vesz részt benne a gyermek, ha érdeklődésének megfelelő a társasjáték, illetve ha sikerélménye van benne.
Előfordulhat azonban, hogy a boltban kapható társasjátékok nem érdeklik a gyermeket. Ilyenkor bátran alakítsunk át meglévő játékot, vagy akár ki is találhatunk újakat. 
 
Kifejezetten auti gyerekek játékba bevonására kitalált társasjátékokat találsz "Letölthető fejlesztő feladatok és játékok" menüpontunkban.
 
A cikk elkészítésében az Autizmus Alapítvány munkatársainak: Vígh Katának és Nagy Emmának szakmai előadása volt segítségünkre.