LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Ha a gyermek 3 évesen még nem szobatiszta, felírhat neki az orvos TB támogatással pelenkát bizonyos feltételekkel. Sajnos jelen pillanatban azonban a TB támogatott pelenkák méretválasztéka nem elégséges, ennek a problémának járt utána Little nick nevű fórumozónk, akinek az OEP-nek címzett levelét az alábbiakban közöljük.

"Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a gyerekeknek TB támogatással kiváltható legnagyobb méretű pelenka (Berbero 1200 ml) kicsinek bizonyult. Ezen túlmenően következő méretként, kizárólag felnőtt pelenkák szerepelnek a gyógyászati segédeszközök listáján. Több cégtől is igényeltem mintát, hogy kiderüljön, a felnőtt pelenkák közül melyik az a legkisebb méret, amelyik a legnagyobb gyermekpelenka után számításba jöhet. Azonban azzal kellett szembesülnöm, hogy bármelyik legkisebb méretű felnőtt pelenka is majdnem kétszer akkora méretű, mint a Berbero legnagyobb gyermek pelenkája. Közte nincs méretben átmenet. Kisfiam átlagos testalkatúnak tekinthető egyébként, de a kipróbált felnőtt pelenkák hatalmasnak bizonyulnak. Ugyanezzel a problémával más anyukák is szembesültek.
A szakorvos által receptre felírt 3 havi adag Berbero pelenkát decemberben kiváltottuk, de sajnos használni nem tudjuk. 3 hónapig újabb adagot kiváltani nem tudunk, a rengeteg mennyiségű pelenka számunkra használhatatlan, a garázsban áll bezsákolva, ráadásul vásárolhatom drága pénzért a méretben megfelelő pelenkát, amit sajnos az OEP nem támogat.
Felnőttek részére több féle méretű és márkájú inkontinencia pelenka megtalálható a listán, azonban gyerekek számára egyetlen márkából 3 féle méret. Egyébként a Bella Hungária Kft által forgalmazott Seni felnőtt pelenka is megtalálható az OEP listán, és ugyanennek a Kft-nek létezik egy Happy megnevezésű gyermek pelenkája is. Ennek a gyermekpelenkának a legnagyobb mérete megfelelő lenne a kisfiam számára, azonban ez sajnálatos módon nem szerepel a támogatott pelenkák listáján.
Fentiek okából kérném szíves tájékoztatásukat, hogy ebben az esetben milyen formában kaphatom meg a jogosan járó pelenka támogatást, ha nem biztosítják a megfelelő méretválasztékot. Milyen megoldást tudnának ajánlani a problémámra? (Valamilyen formában felhasználhatom-e a gyógyászati segédeszközön felüli gyógyszer keretet pelenka vásárlásra?)"

Az OEP válasza (3 oldal) itt olvasható: OEP levél

A válasz lényege, hogy ha a gyermek a támogatott pelenkára jogosult, azonban a szülő megfelelő méretű pelenkát támogatottan vásárolni nem tud, az esetben kérelemmel fordulhat az OEP Ártámogatási Főosztályához, mely "egyedi méltányossággal támogatást nyújthat kizárólag társadalombiztosítási támogatásba még nem befogadott, támogatással nem rendelhető gyógyászati segédeszköz árához" (A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. év LXXXIII. törvény (26.§. (1) c. pontja, valamint a végrehajtására kiadott 217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet (Vhr.) alapján.

A mellékelendő dokumentumok felsorolása a levélben olvasható.