LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Autizmussal élő gyermekeinkkel kapcsolatos, fórumban feltett iskolai kérdéseinkre Tűzkőné Kunyik Dóra jogász válaszolt. 
 
Általános iskolában kérhető-e a szülő által évismétlés? Ha igen, akkor ez a bizonyítványban hogyan jelenik meg? 
 
Lehet osztályt ismételni szülő kérésére, de ezt csak 1-2 osztályban. Az igazgatónak kell kérvényt írni ez ügyben, de általában az 1. osztályt jobb ismételni, mert akkor mindenki új, nincs csúfolódás. Nem számít bukásnak, beírják, hogy szülő kérésére.
 
 
Lehet-e buktatni és milyen indokból első és második osztályban?
 
Az első osztályban nem számít bukásnak ha ismétel a gyerek. Olyan, mintha rosszul mérték volna fel az iskolaérettségét. Kezdeménxezheti az iskola es ahogy írtam a szülő is írásban az igazgatóhoz címezve.
 
Nemzeti Köznevelési Törvény
"57. § (1)254 A tanuló az iskola magasabb évfolyamába akkor léphet, ha az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Az iskola igazgatója a szülő kérésére legfeljebb egy alkalommal engedélyezheti az iskola első évfolyamának megismétlését, akkor is, ha a tanuló az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ebben az esetben csak a megismételt évfolyamról kap bizonyítványt a tanuló."
 
Ha felmentést kér a szülő a gyereknek pl. magyarból, történelemből felső tagozatra, stb., akkor később van-e lehetősége a gyereknek érettségizni? 
 
Felmentés adható osztályzás alól, szülő kezdeményezheti és tanulási képességet vizsgáló bizottságok javasolják. Igen, érettségizhet attól a gyerkőc, csak pl. matematika helyett biológiából megy.
 
Létezik olyan jogszabály, hogy bizonyos számú buktatás után kötelező a gyereket a normál tanmenetes osztályból más iskolatípusba vagy tanulásban akadályozottak tanmenetére áthelyezni? 
 
Nincs olyan szabály, hogy hány bukás után kell tanmenetet váltania a gyereknek. Ha tanulási nehézség jelentkezne, szülő vagy iskola jelzésére a tanulási képességet vizsgáló bizottság fog szakértői javaslatot adni arról, hogy milyen változtatás szükséges. Nem biztos a tanmenet váltás, lehet más megoldása is az ügynek.
 
3-4. osztályban miyen lehetőségek vannak, hogy a gyerek még nyerhessen egy évet a felső tagozat előtt? Lehet kérésre évet ismételni?
 
Tudtommal nem lehet.
 
Ha a gyereknek a szülő diszlexia/-gráfia/-kalkulia miatt könnyítés kér valamely tantárgyra (autizmus diagnózis nélküli aspergeres gyereknek), amit az iskola meg is adna, de a nevelési tanácsadó nem támogatja, akkor mit lehet tenni?
 
Ha az aspergeres diagnózis nélküli diszes, ugyancsak a tanulási képességet vizsgáló bizottsághoz kell fordulni szülőként, ki lehet hagyni a nevelési tanácsadót. Még. De vigyázni kell, mert könnyítés helyett esetleg diagnózissal végződik a vizsgálat.
 
Köszönjük a válaszokat!
 
A további kérdéseket az auti.hu fórumán várjuk!