LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autizmussal élő gyermekek gyakran kerülnek hasonló szituációba és ezekben kevéssé tudják megvédeni magukat, hiszen akár fel sem ismerik (vagy csak későn) ezeket a helyzeteket, vagy nem értik, hogy miért történnek ezek a dolgok.

A folytatáshoz kattints a Tovább gombra, vagy a cikk címére!

E veszélynek elsősorban az integráltan oktatott tanulók vannak kitéve. Az integráció pedig csak akkor lehet sikeres, ha az autizmussal élő gyermek segítséget kap a kortársakkal való interakciók és kommunikáció kapcsán. Fontos egyrészről tehát, hogy a gyermek fejlesztésében hangsúlyos szerepet kapjon a kortárs-kapcsolatokról való tudás megerősítése, és a kortársakkal való viselkedések és kommunikáció fejlesztése, másrészről a kortársak érzékenyítése és az érintett gyermek nehézségeinek megbeszélése éppen ilyen fontos lehet (nem egyszerűen megbélyegezve, hanem a kortársak valódi megértését növelve).

 

A szülő (az iskola beleegyezésével) kérhet az Autisták Országos Szövetségétől rendhagyó osztályfőnöki órát a gyermeke osztálya számára, amelyben az AOSZ animátorai bemutatják az autizmus jellegzetességeit interaktív módon.

Ezen a videón Kulka János részvételével zajlik az érzékenyítés.

 

Az Autiista vagyok youtube csatorna készítőinek videója arról, hogy hogyan segíthetsz, ha autista osztálytársad van: 

 

Az autizmusban érintett családok összetartóerejének növelése, társadalmi beilleszkedésük elősegítése, hátrányos helyzetük csökkentése program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

alt alt