LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

A gyermek mind önállóbbá válása, kommunikációs és szociális fejlődése jelentősen megkönnyíti a családok életét. Ehhez egy különleges, úgynevezett protetikus környezetet alakítunk ki, amelyben az autizmussal élő gyermek térben, időben és emberi viszonyaiban is egyre önállóbban tud tájékozódni, miközben viselkedése is sokkal nyugodtabb lesz, mert biztonságban érzi magát. Ezt a biztonságot és önállóságot az autizmussal élő gyermekek kevéssé más emberek magyarázataiból merítik társas megértési és viselkedésszervezési nehézségeik miatt, inkább vannak segítségükre különböző vizuális környezeti támpontok. Ezek közé tartoznak a megfelelően strukturált terek, a bejósolhatóságot segítő napirendek, naptárak; a különböző algoritmusokat megjelenítő folyamatsorok/ábrák/leírások, a láthatatlan viselkedési szabályokat megjelenítő szempontok, a „magukért beszélő, cipősdoboz feladatok”, vagy a verbális és nem szóbeli kommunikációt egyaránt segítő tárgyak/képek; az időtartamokat, vagy az idő múlását megjelenítő eszközök, és egy sor egyéb speciális eszköz. Fontos, hogy ezeknek az eszközöknek a szimbólumszintjében, időtartamában és a használat módjában is illeszkednie kell a gyermek szükségleteihez, lehetőségeihez és képességeihez egyaránt ahhoz, hogy ne még egy eszköz használatát kelljen tanítanunk, hanem mindezek természetes kulcsok legyenek a gyermek számára a megértéshez, ezáltal önállóbbá váljanak.

Letölthető szakirodalom a témában:

Havasi Ágnes: Vizuális segítség autizmussal élő személyek kommunikációjának fejlesztésében

Rácz Zsuzsanna: Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Példák a vizuális segédeszközökre itt találhatók. Regisztrált tagjaink a fórumozó szülők vizuális eszközeiből is meríthetnek ötleteket, ha a menüpontot belépés után (zöld gomb) tekintik meg.

Az autizmusban érintett családok összetartóerejének növelése, társadalmi beilleszkedésük elősegítése, hátrányos helyzetük csökkentése program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

alt  alt