LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Az autizmussal élő gyermekek családja a következő juttatásokra jogosult:


Emelt összegű családi pótlékra (a gyermek 18. éves koráig) melynek összege jelenleg 23.300,-Ft, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 25.900,- Ft. Igénylése orvosi igazolás (formanyomtatvány) alapján történik az illetékes Magyar Államkincstárnál. További információ itt olvasható.


Meghosszabbított idejű GYES-re, a gyermek 10 éves koráig, melynek összege jelenleg bruttó 28.500,- Ft (ikergyermekek esetén ennek a duplája). Az autizmussal élő gyermek esetén a szülő napi 8 órai munkaidőben foglalkoztatható.


Ápolási díjra
jogosult a szülő, vagy nagykorú hozzátartozó, aki saját lakásában a 10. évét betöltött, de 18. évét még el nem ért gyermek/fiatal ápolását, gondozását végzi. Összege jelenleg bruttó 28.500,- Ft. Súlyos fogyatékos személyt ápoló részére külön igénylés esetén -  megállapítható a fokozott ápolást igénylő személy után járó díj, melynek összege jelenleg bruttó 37.050,- Ft. Az ápolási díjban részesülő szülő, vagy hozzátartozó részére ez az idő szolgálati időnek számít. Az ápolási díj igénylése a helyi illetékes Önkormányzat Szociális Osztályán a háziorvos javaslatára történik. Ehhez célszerű benyújtani az érvényes emelt családi pótlék igénylő-lap másolatát. Az ápolási díj meghosszabbítása évenként történik.

Közgyógyellátásra jogosító igazolvány az emelt családi pótlék folyósításából következik. Igénylése a helyi, illetékes Kormányhivatal Szociális Osztályán történik. Ehhez be kell nyújtani az érvényes emelt családi pótlék igénylő-lap másolatát, valamint a háziorvos igazolását is. Ennek az igazolványnak a meghosszabbítása évenként történik. További információ itt olvasható.

Ingyenes parkolásra jogosító igazolvány szintén az emelt családi pótlék folyósításából következik, amennyiben azt autizmus diagnózisra kapják. Ez az igazolvány az illetékes önkormányzatok okmányirodájában igényelhető.

Személygépkocsi szerzési támogatás a helyi önkormányzat szociális és gyámhivatalánál igényelhető /a módosított 102/2011. (VI.29.) rendelet értelmében.

Abban az esetben, ha a gyermek szobatisztasága még nem alakult ki, a gyermekpszichiáter javaslatára  a szülő a gyermek háziorvosánál írathat fel pelenkát.

A helyi tömegközlekedési járatokat a gyermek és egy fő kísérő ingyenesen veheti igénybe.

A helyközi járatokra (vasút, távolsági autóbusz) 90 %-os kedvezménnyel válható jegy. Igénybevételéhez az emelt családi pótlékra vonatkozó hatósági igazolás szükséges, melyet a területileg illetékes MÁK kirendeltség ad ki.

Utazási utalvány jár annak a gyermeknek, akit naponta a lakóhelyétől távolabbi helyiségbe visznek speciális ellátást biztosító óvodába, iskolába. Az elhelyezést biztosító illetékes Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság hatáskörébe tartozik az utazási igazolvány kiállítása, leigazolása a gyermeket ellátó intézmény hatásköre.

 

További juttatásokról, ill. a fentiek bővebben "Juttatások" menüpontunkban olvashat.

 

Az autizmusban érintett családok összetartóerejének növelése, társadalmi beilleszkedésük elősegítése, hátrányos helyzetük csökkentése program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

alt  alt