LOGIN
Regisztráció
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Egészségügyi kérdések

Téma: Autizmus-kutatási eredmények

Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1673

Genetika, neuronok, új terápiák.
Várjuk a kutatásokkal kapcsolatos véleményedet!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1682

Nagy fej: És mégis mekkora a nagy fej?
Családunk: apa, anya, három gyerkőc és két kandúrka
Családi szóvivő: anya azaz én ;)

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1683

Hát ez az. Főleg megnézve a szülőket. De ez azért hangzik nekem hatalmas marhaságnak, mert nekem pont azt magyarázta mindig a nőgyógyász az ultrahangokkor, hogy a gyerekem feje egy picit kisebb, mint az átlag (ez végig a terhességem alatt így volt, és szerintem most is kisebb kicsit a feje az átlagnál, de mi, a szülei se vagyunk nagyfejűek). Ráadásul láttam nem egy autit, és teljesen változó volt a fejméretük, de általában a szülőkre hasonlítottak nagyon. Egyiknek se volt túl nagy feje.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1684

Nálunk - a köznyelvi megfogalmazás szerint - nekem is, a férjemnek is, az anyukámnak is, szerintem az apósomnak is nagy feje van (volt). Mind a három fiam nagy fejjel született, az első 38, a második kettő 36 cm-es fejkörfogattal (igaz mindegyik "majdem" 4 kg-al is), de soha senki nem mondta, hogy ez kóros lenne. :(

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1685

Ha azt nézzük, hogy a családból hányan NEM vagytok autisták, akkor abból már adódik, hogy ez nem lehet kóros.
Annyi hülyeséget írnak az újságok, hogy már arra gondoltam, hogy lehet, hogy kellene egy új menü: "tévhitek és tévhírek". :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1686

Nem mondom, hogy nincsen benne valami, mert mondjuk az átlag populációban kevesebb "nagyfejű" ember jön megy.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1687

Egyébként nem is rossz ötlet a tévhitek gyűjteménye - melléírva a helyesbítés.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1708

• tomger
  • tomger profilkép
  • Nem elérhető
  • Fiaim 19 és 12 évesek (a kicsi érintett)
Visszakerestem, fejkörfogat születéskor (39. hét)35 cm, -átlagos születési súly- akkor ez most nagy? Erre eddig senki nem mondata h nagy lenne. Én egyébként mindig is nagynak láttam a fejét, de a nagypapa, akire nagyon hasonlít a gyerek az is nagyfejű volt, de nem autista, hanem egyetemi tanár :( sajnos már meghalt.
Nincs a témában különösebb véleményem, párom viccesen annyit fűzött hozzá, ha több az agysejtje itassunk vele páleszt :laugh: .... bocs.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1709

Ez már az én férjemben is felmerült. :laugh:
Milyenek ezek az apukák... :laugh:

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1710

Hát ezek szerint az én kölköcskéim elég nagy buksival születtek :( - meg is éreztem. :)
Az nem hiszem hogy gond lenne, hogy több az agysejtjük, inkább az hogy nincs meg a megfelelő kapcsolat közöttük.
Einstennek pl egy átlagos női agynál is kisebb agya volt, de barázdáltabb és a két agyfélteke közötti rész nem különült el úgy mint az átlag embernél és bizonyos területen meg nagyon sok gigasejtje volt. (Ha jól emlékszem)

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1721

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
  • 10 éves középsúlyos auti kislányom van
Nem születéskor nagyobb az autisták feje, hanem 1 éves kor körül, mert nem indul be rendesen az apoptózis, a programozott sejthalál. Ez bizony hibás agyi "huzalozást" okoz. Úgy gondolják, valamilyen külső hatásra adott hibás perifériás tolerancia okozza. (lásd autoimmun betegségek)

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1729

Kíváncsi lennék arra, hogy az autista gyerekek közt milyen százalékban fordulnak elő hasonló hibás válaszok, pl. allergia. Persze az átlagnépesség százalékához viszonyítva. Majd ha lesz egy kis időm, rákeresek a kutatási publikációk közt.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1895

• eszter
  • eszter profilkép
Hát nálunk épp kicsit kisebb a feje, de az apjának is. A testvérei sem nagyfejűek. Allergiásnak allergiás kicsit, de az apja is...( Nem lehet, hogy csak az emeli meg a statisztikát, hogy vannak anyagcserebetegségek, amik nagy fejjel járnak, és köztük nyilván több az autista is?) Aztán lehet, hogy nekik annyi mindent kell memorizálni, amit a többi kisgyerek magától tud, hogy kell egy kis többletet megőrizni. (Úgy látszik, nálunk ez nem sikerült, a fejméret összhangban van a tudásával...)

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1896

Milyen anyagcsere betegség jár autizmussal és nagy fejjel??

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1898

• sünöcske
  • sünöcske profilkép
  • Nem elérhető
  • Gizmo 12 éves nem beszélő autista
Szanya: Ez olyan, mint a nagy test nagy élvezet...stb :silly:

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1899

Akkor nekünk csak kicsi jut. :laugh: :laugh: :laugh:

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1901

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Nem felnőtt korban nagyobb a fejük, hanem fél-egy éves korban. majdnem a kétszerese az agysejtek száma az autizmussal élő babáknak, mint a többinek.
mert nem indul be a programozott sejthalál.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1902

• bundáskenyér
  • bundáskenyér profilkép
  • Nem elérhető
Mondjuk nekem mindegy milyen kutatásokkal kerülnek közelebb az autizmus kialakulásának a megértéséhez, csak haladjanak!

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1903

Az én kölköcskéimnek folyamatosan nagy a fejük, bár talán az érintett fiamnak még nagyobb, de lehet, hogy már csak belemagyarázom, és a vékony kis testéhez képest tűnik úgy.
De ez szerintem a mi esetünkben családi vonás.

Válasz: Autizmus-kutatási eredmények 13 éve 4 hónapja #1919

• eszter
  • eszter profilkép
Nem kimondottan autizmussal járnak, hanem valamilyen agyi funkciózavarral, az lehet éppen autizmus is. Ilyenek a tárolási betegségek, amikor egy enzimhiba miatt vmilyen anyag nem bomlik le, és a szervezetben (legtöbbnél az idegrendszerben is) felhalmozódik (mukopoliszaharidózisok(a 3. típus nem is virít kilométerekről),m.lipidózisok) Meg ott a Fragilis x, ami mondjuk nem anyagcserebetegség, de ált szintén nagy fejjel jár,és autizmussal is, a megalenkefália kül. okokból, szóval a nagy fej nem =sok ész... Na meg a kicsi sem.
Nálunk most a legújabb az, hogy nem bírja magát megtartani fekvőtámaszban (nemhogy akár 1-et is csinálna), és még csámpázik is. Remélem csak az új szokásának köszönheti, hogy egész nap heverészik vhol és pörget vmit, legfeljebb fel-alá sétál, de nem ugrabugrál folyton. Ez vajon nagyon durva, vagy előfordul másnál is? A testvérei simán megcsinálnak 5-6-ot...
Oldalmegjelenítési idő: 0.179 másodperc