LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó

Június elsejével emelkedik a fogyatékossággal élők havi rendszeres pénzbeli juttatása - tájékoztatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-t.   

"Az értékállóság megőrzése érdekében a mindenkori évi öregségi nyugellátások emelésének megfelelően emelkedik a jövőben a fogyatékossági támogatás". Június elsejétől a fogyatékossági támogatások 19 500 és 24 000 forintra nőnek - olvasható a tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben.  

Mint írták, a kormány javaslata alapján ez a júliustól folyósított ellátásoknál a jelenlegi összeghez képest 5,2 százalékos emelkedést jelent.   

"Ez a megemelt összeg képezi már a jövő évtől a támogatás emeléseinek alapját - ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát" - áll a közleményben.   

Közölték azt is, hogy a fogyatékosságügyi ENSZ-egyezmény és a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény harmonizációjának megfelelően bővül továbbá azok köre, akik a jövőben a fogyatékossággal élők fogalomkörébe tartoznak. Ide sorolandók többek között azok, akik korábban pszichiátriai kezelés alatt álltak.   

A fogyatékos személyek hatékonyabb képviselete érdekében átalakul az Országos Fogyatékosügyi Tanács is, csökken a szervezet munkájában részt vevő tárcaképviselők száma.   

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kormány javasolja még az Országos fogyatékosügyi program és az ahhoz kapcsolódó intézkedési terv szabályozásának racionalizálását. A tervezet törvényi szinten rögzíti a terv megalkotásának kötelezettségét. Az egyes célokhoz, intézkedésekhez rendelt források meghatározását pedig a terv tartalmi elemei közé emeli át - írták a közleményben.