LOGIN
Regisztráció
Avatar
Nincs még fiókja?

Regisztrációjával hozzáfér a letölthető feladatokhoz, vizuális eszközökhöz és hozzászólhat a fórumhoz is, amennyiben elfogadja az Adatkezelési szabályzatot.

Elfelejtettem a jelszavam - Elfelejtettem a felhasználónevet

Felhasználó
Jelszó
Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó:
Frissen diagnosztizálva

Téma: diagnosztizáló helyek

diagnosztizáló helyek 11 éve 3 hónapja #15783

  • anita
  • anita profilkép
  • Nem elérhető
  • két kisfiú, 4 és 7 évesek (a nagy érintett)
Sziasztok!

Bocsánat, hogy új topikot nyitok, nem nagyon tudtam, hova tehetném fel a kérdésem (még nem nagyon ismerem ki magam a fórumon), ill. remélem, így hamarabb észreveszi valaki...

3,5 éves a kisfiam, akit neurológiáról irányítottak tovább autizmus gyanúval. (az 1. sz. gyermekklinikát és a Városmajort említette a doki.) Január 3-án voltunk a Városmajorban, ahová ápr. végére elő is jegyeztek egy 5napos szeánszra. Időközben a Bethesdába is sikerült egy időpontot kapni (már pont meg is feledkeztem róla, mikor jött az email, hogy jan. végére beosztottak egy diagnosztizáló hétre). Plusz voltam októberben és decemberben a két autinexus-os előadáson, ahol Emma a korai fejlesztőt ajánlotta leginkább (addigra viszont már megvolt a vadaskertes időpontunk, amire szintén hónapokat vártunk.) Kérdésem az lenne, hogy elmenjünk-e több helyre? Van értelme? Kijöhet más diagnózis, vagy csak a gyereknek és nekünk lesz egyre inkább betegség-tudatunk, ha állandóan ilyen vizsgálatokra járunk? Tapasztalataitok szerint, melyik a legjobb hely? (A vadaskertiek szimpatikusak voltak és nagyon hozzáértőnek tűntek...) Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket! Anita
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 11 éve 3 hónapja #15784

  • marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Szia Anita!


Szerintem felesleges több diagnosztizáló helyre elmenni. Ha adnak egy helyen diagnózist, akkor biztos lehetsz benne, hogy az megalapozott, inkább az a jellemzőbb, hogy nem mernek diagnózist adni, ha nincsenek 100%-osan meggyőződve róla.
Diagnosztika szempontjából szeritnem a SOTE gyermekklinikája nagyon jó (mi is ott kaptunk diagnózist), ott biztos,hogy felismerik, ha a gyerek autizmusban érintett . Ha több helyen vizsgáltatod a gyereket (aminek szerintem semmi értelme és megterhelő is a gyermeknek), legfeljebb az autizmus másféle verzióját fogják megállapítani a gyermeknek (pl. nem meghatározott pervazív/gyermekkori autizmus/asperger szindróma), de ennek nincs semmi jelentősége. Egyrészt mert mind az autizmus spektrumzavar alá tartozik, és,ha minden igaz nemsokára úgyis csak autizmus spektrumzavar lesz és az előbb említett "alcsoportokat" eltörlik. Másrészt nem a pontos diagnózis alapján kap fejlesztést majd a gyermek , hanem az egyéni igényeire lesz szabva az autizmus-specifikus fejlesztés.
A Vadaskert diagnosztika terén szerintem nem a legjobb (egyéb dolgokban, pl. autizmus szülőtréning, mindenképpen ajánlom); több olyan esetet hallottam, hogy ott nem mertek diagnózist adni a gyermeknek, máshol meg simán megkapta.
Nincs személyes tapasztalatom, de szerintem a Korai fejlesztő és a Bethesda is elég megbízható. A " Városmajor "-ról nem tudok semmit. Ha van még kérdésed, írj nyugodtan:)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 11 éve 3 hónapja #15793

  • labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Anita: Nem tudom, hogyan változott mostanában, de változott a körzetesítés. Vagyis csak ott fogadnak elvileg, ahová tartoztok. Legalábbis nekem ezt mondták. Szerintem is felesleges több helyre vinni, viszont a Vadaskertben, ha jogosultak vagytok szülőtréningre (nem tudom, milyen alapon megy most, hogy vannak a körzetek), szóval mindenképpen érdemes oda elmenni. Bár, ha voltál a két előadáson, akkor már nagyjából ismered az eszközöket. De attól függetlenül minden képzés segítség a családnak és ezáltal a gyereknek is. Oda egyéb családtag is mehet, sőt óvónő is, ha hajlandó elmenni. (Eddig ingyenes volt, nem tudom, most hogy van).
Diagnosztizálás szempontjából nincs sok tapasztalatom, mi sehol nem jártunk igazán teljes sikerrel. De ez két éve volt. Megkaptuk a diagnózist egy helyen (régi Bethesda rendszer, azóta máshogy van), a Vadasban megerősítették, voltunk szülőtréningen. Amit én hiányoltam, hogy semmi felvilágosítást nem adtak a fejlesztésekről, vagy a további teendőkről. És akkor még nem volt ez a fórum.
Azóta eltelt két év, biztos változott jó sok minden. (MI a Vadasban csak a szülőtréning miatt voltunk, addigra volt diagnózisunk.)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #24283

  • zorka
  • zorka profilkép
  • Nem elérhető
Sziasztok!
Uj vagyok a forumon, tegnap irtam eloszor az iskolakkal kapcsolatban.
Most azt kerdeznem Toletek (hatha jar erre is valaki:), hogy 3 eves kor elott hova erdemes leginkabb vinni a gyerkocot vizsgalatra?
Mi nyaron jartunk a Korai Fejlesztoben a kisfiammal, akkor o 20 honapos volt. Akkor annyit tudtak mondani, hogy a beszedertesben-beszedben elegge le van maradva a fiam (alig ertett valamit meg akkor, bar ketnyelvu, mivel itthon csak magyarul hall, oviban meg svedul).
Azota a kislanyomnal (4 eves) aut. spektrum zavart valoszinusitettek a Vadaskertben, egyelore pervaziv fejl zavar dg-t kaptunk.
Szoval jo lenne a fiamat olyan helyre vinni, ahol leginkabb ertenek az autizmushoz.
Vadaskertben azt mondtak, 3 ev alatti gyereket nemigen fogadnak.
A Korai Fejlesztorol csak jot tudok mondani, nagyon kedvesek, segitokeszek es alaposak voltak. De ok kimondhatjak az autizmus spektrum zavar diagnozist, vagy csak a gyanut, es onnan tovabb kell majd mennunk, ha van vm?
Vagy a Delej utcaba az Autizmus Alapitvanyhoz vigyem inkabb?
Egyaltalan, lehetseges 3 eves kor elott is diagnozist kapni?
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #24284

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
A Budapesti Korai Fejlesztőben van pszichiáter, gondolom S. J. doktornőnél jártatok. Teljesen megfelelő a hely, nagyon profi autizmusban a doktornő. Az Autizmus Alapítvány szintén jó, szóba jöhet még a SOTE és a Bethesda is. Ezek mind jók. Ritkán mondanak ki 3 év alatt autizmus dg.-t, de azért van rá példa, ha pedig a testvér érintett, akkor teljesen jogos, hogy meg akarod nézetni, figyelembe fogják venni.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 5 hónapja #24285

  • zorka
  • zorka profilkép
  • Nem elérhető
Szia Szanya,
Koszonom a gyors valaszt:)
A fiamat egy neurologus doktorno vizsgalta a Korai Fejlesztoben. De akkor meg nagyon kicsi volt I., es nem is merult fel autizmus bennunk, csak az elmaradast lattam a beszedertesben.
Jo, hogy mondod, h van autizmusban jartas gyermekpszichiater ott! Most, hogy mar tudjuk, hogy a lanyom erintett, igy talan kerhetjuk is, hogy kicsit celzottabban vegezzek a vizsgalatot majd..
Lányom 10 éves, fiam 8 éves
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24645

  • Mandula71
  • Mandula71 profilkép
Miután nyitottam egy új topicot, leírtam egy kisregényt, naná, hogy nem másoltam ki és el is szállt az egész :( Se kedvem, se időm újra írni az egészet, így itt kérdeznék, ha lehet.
Kisfiam január elején lesz 6 éves, most kaptunk időpontot a Vadaskertbe bent fekvős vizsgálatra (január 20-24). Autizmus gyanú bennem merült fel, egy pszichiátriai vizsgálatnál (Heim Pál, Faludy utca, bejárós, ambuláns vizsgálat) a szociális zavar, valamint a hiperaktivitás figyelemzavarral került szóba. A beszédvizsgáló szakértői biz.-tól 2011. májusában kaptuk a szakértői véleményt, ami alapján Norbi SNI-s, beszédfogyatékos. Érdekelne, hogy mire számítsunk ebben az egy hétben, milyen vizsgálatok lesznek, mit fogunk csinálni?
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24647

  • Szanya1
  • Szanya1 profilkép
  • Nem elérhető
  • admin
Mandula71, inkább az a kérdés, hogy profitálsz-e bármit az auti diagnózissal. Ugyanis beszédfogyatékos dg.-vel mehet logopédiai kislétszámú osztályba, auti dg.-vel meg küzdhetsz, hogy egyáltalán valahova felvegyék. Auti spec. fejlesztést dg. nélkül is igénybe vehetsz pénzért, amit ingyen biztosítanak az a legritkább esetben megfelelő (és mindenképpen kevés).

Mi nem voltunk 1 hetesen a Vadasban, ezt majd a többiek leírják.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24648

  • labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Szerintem a diagnózis fontos, csak az a kérdés, hogy utána mi lesz. Nem mindegy, hogy milyen irányba indul az ember, auti vagy hiper, vagy beszédfogyatékos. De a bizottság előtt nem lobogtatnék egy auti papírt, ha van egy beszédfogyatékos diagnózis, az tuti.
Az meg már a jövő kérdése, hogy ha mindenki belelát az orvosi papírokba, akkor mit lehet eltitkolni, és mit nem.
De a diagnózis szerintem kell, csak jó mélyen a fiókban.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24649

  • Mandula71
  • Mandula71 profilkép
Én per pillanat labolen véleményével értek egyet. Kell a diagnózis. Nekem. Pontosan azért, mert nem mindegy, hogy ki, mit és hogyan fejleszt a gyereken. Azért kell a vizsgálat, hogy tudjam, a gyerek azért reagál így vagy úgy, mert autista, hiperaktív, beszédfogyatékos, mit tudom én mi és nem azért, mert én rontottam el valamit. Azt már most tudom, hogy a papírt nem fogjuk lobogtatni sehol hivatalosan, pláne nem a bizottság előtt. Az ovi, ahova jár, hivatalosan is integrál autistákat, most is van autista gyermek (másik csoportban). A gyógypedagógus és a fiam óvónői tudnak a problémákról, bár szerintük, ha autista is, csak enyhén érintett, ők is azt mondják, hogy a papírt jól el kell dugni a fiókba. Most viszont ott tartunk, hogy elvileg ugye jövő szeptemberben kezdenie kellene az iskolát. Az esze meg is van hozzá, az egyéb problémák miatt viszont nem tudjuk eldönteni, hogy mivel tennénk jót. Azzal, ha menne suliba (csak kis létszámú, logopédiai osztály jöhet szóba), vagy azzal, ha maradna még egy évet oviban. Az a hiú ábrándom, hogy egy átfogó vizsgálat után, ahol nem egy, hanem több szakember látja őt, ahol nem csak két személyes helyzetekben kell teljesíteni, hanem csoportban (nálunk ez utóbbi az egyik gond), szóval egy komplex vizsgálat után, diagnózissal talán könnyebben tudok dönteni. Így továbbra is szeretném, hogy ha valaki volt már ilyen egy hetes vizsgálaton, akkor ossza meg a tapasztalatait, milyen vizsgálatok, hogyan zajlottak, stb.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24650

  • labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Mi nem voltunk egyhetesen sehol, így nem tudom megmondani, mire számíts. Amúgy tutira fognak veled beszélgetni, a gyerekkel meg játszani. Ennél több szerintem nem fog történni. Ja, még lehet, hogy feladathelyzetbe is hozzák, de az is elég érdekes szokott lenni, a gyerekek bírják. ;)
Viszont szerintem nem fognak tudni állást foglalni abban, hogy menjen, vagy maradjon, mert annyira nem ismerik meg a gyereket majd. Szerintem az óvónők és aki foglalkozik vele sokat, ja és persze te, többet tudtok a gyerekről, jobban meg tudjátok ítélni, hogy mire képes, vagy sem.
Egy kis létszámú logopédiai osztály nagyon jól hangzik. :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24667

  • Véda
  • Véda profilkép
  • Nem elérhető
  • 6 éves auti a kisfiam, 12 éves a nagylányom
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24716

  • Mandula71
  • Mandula71 profilkép
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24724

  • marcoverde
  • marcoverde profilkép
  • Nem elérhető
Lassan egyértelműen hirdetni kéne, hogy a Vadasba tilos diagnosztizálni vinni gyereket.
Rengeteg mindenki panaszkodik rájuk diagnosztika szempontból,most legutóbb Andesz (a kedvesem, szintén fórumtag) óvodai csoportjából sikerült elküldeni végre egy egyértelműen aspergeres gyereket a Vadasba, 1 órás vizsgálat után jött is vissza hiperaktív diagnózissal..
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24726

  • Véda
  • Véda profilkép
  • Nem elérhető
  • 6 éves auti a kisfiam, 12 éves a nagylányom
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24728

  • Véda
  • Véda profilkép
  • Nem elérhető
  • 6 éves auti a kisfiam, 12 éves a nagylányom
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24729

  • labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24737

  • champ
  • champ profilkép
  • Nem elérhető
  • 9 éves auti fiú, 7 éves nt lány
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24741

  • labolen
  • labolen profilkép
  • Nem elérhető
  • 3 gyerek, 7 éves aspi a nagyobbik fiam
Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: diagnosztizáló helyek 10 éve 4 hónapja #24744

  • anita
  • anita profilkép
  • Nem elérhető
  • két kisfiú, 4 és 7 évesek (a nagy érintett)
MandulaVendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldalmegjelenítési idő: 0.051 másodperc